Прокуратурата образува наказателно производство срещу следователя по делото срещу бившия президент на футболен клуб Черноморец Бургас Ивайло Дражев. След специална проверка, Висшият съдебен съвет констатира, че Дражев и адвокатите му вече 11 години целенасочено осуетяват наказателното дело в Окръжен съд – Бургас срещу него, като и до момента то не е стигнало до присъда.

Дражев е имал условна присъда за катастрофа, при която е загинало 18-годишно момиче, и в изпитателния срок е извършил нова катастрофа, при която са загинали още двама души.

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет е констатирал, че следователят по делото срещу Дражев – Стефан Димитров от Окръжна следствена служба Бургас, по време на разследването съзнателно е провалял делото и изясняването на обективната истина, за да спаси Дражев от наказателно преследване. Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу следователя Димитров.

И двете катастрофи Дражев извършил през 1998 г. Следствието образувало дело за причиняване на пътен инцидент с нанесени тежки материални щети. Въпреки наличието на двама починали, разследването е образувано за катастрофа, а не за причиняване на смъртта им. Не се отчита и положителната алкохолна проба на Дражев. След една година разследването е приключено от бургаския следовател с мнение за прекратяване, тъй като не е открито престъпление. След още 4 години след медийни публикации Окръжната прокуратура в Бургас възобновява делото и през март 2004 г. то най-после стига до съда. Обвинението вече е за причинена смърт при шофиране в нетрезво състояние. Още от първото съдебно заседание обаче единият адвокат на Дражев не се явява, на второто – и двамата със самия Дражев не идват, на третото футболният шеф обявява, че ще се кандидатира на парламентарните избори и моли за ново отлагане. Така минава една година.

На четвъртото заседание председателят на съдебния състав се оказва, че единият от съдебните заседатели е починал, формира се нов съдебен състав и делото започва отначало. На петото заседание се получава и първия болничен лист от Дражев. От този момент до средата на 2006 г. неговите адвокати предоставят 5 удостоверения, че техният клиент е приет по различни поводи в болница. Заболяванията са различни – болни бъбреци, кръвохрачене, остри сърдечни и белодробни кризи. Нито една от назначените експертизи обаче не доказва категорично, че Дражев страда от тези заболявания, а вещите лица така и не казват на съда дали футболният бос може да участва в заседанията. Те винаги се оказват експерти по заболявания, различни от споменатите в последния актуален болничен лист на Дражев.

След 2 години неуспешни заседания съдът спира да взема предвид болничните листове и постановява разпити на лекари. Особено емблематичен е случаят, в който пред съда на разпит се явява лекарка от бургаската болница за активно лечение, издала удостоверение, че Дражев не може да стои в ареста. Пред съда тя заявява, че не е прегледала обвиняемия и не знае какво му е състоянието, но предположила, че щом той е бил в болница, то не може да бъде и в ареста. След като болничните на Дражев вече не минават, започват да "боледуват" адвокатите му.

Междувременно исканията на съда до Съдебна охрана – Бургас за арест на Блажев на два пъти са върнати обратно, защото съдебните полицаи не го открили на адреса му, а роднините им казали, че той се лекува в София, но не знаят къде точно. Властите така и не го потърсили в столицата.

В края на май 2006 г. Дражев най-накрая се явява в съда. Той обяснява постоянните си отсъствия от съдебни заседания не с болестите си, а с това, че изпитва "страх от случилото се с Ангел Димитров – Чората и други подобни". Налага му се домашен арест, но само 20 дни по-късно делото отново е отложено заради получена от него сърдечна криза. Последното заседание по делото на Дражев бе на 15 януари 2009 г.

До този момент са проведени 48 съдебни заседания, 30 от които са провалени от Дражев и адвокатите му.Той на три пъти сменя изцяло своите адвокати, а те винаги искат време, за да навлязат в случая. Последният му адвокат – Явор Нотев от Софийската адвокатска колегия, 10 пъти не се е явявал на съдебните заседания, въпреки че сам е посочвал датите. Междувременно заболял още един съдебен заседател, назначен е резервен, а един от ключовите свидетели започнал ту да губи, ту да възстановява паметта си. Една година се чака и авто-техническата експертиза, която след изготвянето й се оказва негодна за използване от съда и се назначава нова. Тя все още се чака.

Така до този момент председателят на движението за "чист и честен футбол" Ивайло Дражев е осъден единствено на втора инстанция да изплати 1 млн. лева обезщетения на общината заради практическото ликвидиране на завод "Фина механика" в Бургас през 90-те години.

Висшият съдебен съвет констатира, че делото е забавено вече 11 години, като изключителна причина за това е упоритата и системна злоупотреба на подснъдимия Ивайло Дражев с правото му на защита. Недопустимо е и процесуалното поведение на адвоката му, както и на вещите лица и лекарите, които са му издавали болничните листове. Посочва се и недопустимия отказ на съдебна полиция да го доведе принудително, и на звеното за задържане на МВР, което под различни предлози също отказва да го арестува. Магистратите изпращат до Висшия адвокатски съвет искане да се извърши проверка на адвоката Явор Нотев и се изпращат сигнали до Министерството на правосъдието за поведението на съдебната охрана, до Здравното министерство – за болничните листове и поведението на лекарите, и до МВР за поведението на полицията.