Дискусия за реставрирането на стадион „Пловдив” и превръщането му в национален инициират управниците на втория по големина град в България в лицето на кмета Славчо Атанасов и един от заместниците му Георги Тютюков. Двамата изпратиха официална покана за среща до държавната и спортна власт, архитекти, футболни деятели и председателите на фен клубовете на 12-те най-влиятелни клуба в българския футбол.

Начело в списъка на поканените е премиерът Бойко Борисов, а след него личат имената на министрите Симеон Дянков и Свилен Нейков, президентът на БФС Борислав Михайлов, проектиралият строежа на стадиона – арх. Валентин Маринов, областният управител и др.

Срещата е насрочена за 17 юни в Залата за пресконференции на Гребната база.

Предложението за реставрирането на стадион „Пловдив” е аргументирано с георгафското положение и климата на града, капацитета на стадиона, инфраструктурата около съоръжението, прилежащият спортен комплекс, който няма аналог в България, както и футболната история на Пловдив. Според архитектите ремонта няма да надхвърли 30 млн. лева, като по този начин ще бъдат спестени голяма част от 140-те млн.лева, приготвени за нов национален стадион в София.

В близките дни ще стане ясно дали държавното ръководство ще приеме поканата за градивна дискусия относно бъдещето на стадион „Пловдив”. Очаква се до края на седмицата Свилен Нейков и Христо Стоичков да пристигнат под тепетата, за да се запознаят отблизо със състоянието на най-голямото спортно съоръжение в страната.