15 пловдивски специалисти по физическо възпитание и спорт, работещи предимно в системата на средното образование, участват в международния семинар по програма „Спорт за всички”, който се откри в италианския град Торино. Те са поканени от българската фондация „Кураж”, чието седалище е в Пловдив. Фондацията е партньор на главните инициатори от италианската спортна асоциация UISP („Спорт за всички”), в която членуват над 1 200 000 души. В семинара участват още румънската организация за „Екология, спорт и туризъм”, българо-австрийска културна организация и турският университет „Гази”.

Целта на проекта е да популяризира спорта като превенция срещу насилието и расизма. Успоредно със семинара се провеждат и спортни състезания между деца в неравностойно положение от страните участнички в инициативата. В българската група са 15 възпитаници на дома за деца, лишени от родителски грижи „Олга Скобелева” в Пловдив.

Дисциплините, включени в програмата са футбол, волейбол и воден фитнес. На провелото се през първия ден мини световно първенство по футбол, децата се състезаваха в 2 групи по 4 отбора, като всеки от тях включваше различни по пол и националност състезатели.

Българските педагози имат възможността да се запознаят с перфектно организираните публично-частни партньорства между асоциациите и местната власт в Италия. Идеята е видяното на Апенините да бъде разпространено във всяка една от държавите, участващи във форума.