Българската професионална футболна лига (БПФЛ) стана пълноправен член на Асоциацията на европейските професионални футболни лиги (ЕПФЛ), която е официално призната от ФИФА и УЕФА, информира официалният сайт на централата.

Българската кандидатура беше одобрена от членовете на генералната асамблея на организацията, която се състоя в четвъртък в Кардиф (Уелс).

БПФЛ беше поканена за участие в асоциацията в края на месец март, след което отговори на всички критерии за членство и получи одобрението на борда на директорите на ЕПФЛ преди около месец.

Асоциацията на европейските професионални футболни лиги съществува под това име от декември 2003 г. Преди това тя се наричаше Европейски съюз на висшите футболни лиги. Инициативата за създаването на организацията е на представителите на Англия и Италия.

Дванадесетте лиги, които основават сдружението се срещат за първи път на 10 септември 1997 г. в Лондон. На тази среща са представени лигите на Англия, Италия, Испания, Шотландия, Португалия, Холандия Гърция, Германия, Франция, Дания, Австрия и Белгия. Целите, които си поставя сдружението, са да развива сътрудничеството между своите членове и да защитава интересите футболните клубове в Европа.

Впоследствие към организацията се присъединяват и лигите на Швеция (2001), Ирландия и Финландия (2004), Швеция (2005), Словения и Първа дивизия на Англия (2006).

От началото на тази година в асоциацията е представена и Норвегия. На генералната асамблея на ЕПФЛ в Кардиф, освен БПФЛ, бяха приети още Висшата лига на Уелс, Висшата лига и Първа дивизия на Русия и Професионалната футболна лига на Украйна.