Професионалните спортни клубове вече ще трябва да имат “координатор по сигурността”, който да отговаря да опазването на реда при спортни събития, а фен клубовете да посочат лице за контакт с полицията. Това се налага, след като депутатите приеха окончателно поправките в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Координаторът по сигурността на клуба ще осъществява взаимодействието на клубовете с отговорника по сигурността на спортния обект и "Охранителна полиция". Той е задължен да поддържа постоянен контакт с клубовете на феновете. Сред задълженията му е събиране и предоставяне на информация на "Охранителна полиция" за лица, които застрашават обществения ред, извършили са, подготвят или извършват насилствени действия или подбуждат към такива.

Координаторът по сигурността се определя от професионалния спортен клуб. Той трябва да има подготовка в областта на опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. При констатирана липса на такъв специалист клубът е заплашен от имуществена санкция между 2000 и 4000 лева.

В промените е предвидено и клубовете на привържениците да излъчват свой представител, който да осъществява връзките с организаторите на спортни мероприятия, отговорника по сигурността на спортния обект, на клуба и с представителите на "Охранителна полиция".

Въведено е и задължение при организирани пътувания на фенове до мястото на спортно мероприятие, отговорникът на привържениците да уведомява "Охранителна полиция" за мястото, датата и точния час на отпътуване, начина на придвижване и броя на пътуващите.

С промените в закона се въвежда изискване на входния билет да се изписват забраните към посетителите.