Българската професионална футболна лига беше отличена за активното си участие в кампанията „Професионалният футбол срещу глада” на Генералната асамблея на Асоциацията на Европейските лиги /EPFL/ в Манчестър. На пресконференция представителят на Европейската комисия Педро Ернандес заяви, че много българи са ангажирани в дейността по привличане на общественото внимание към проблемите на хората от бедстващите райони по света, начело с еврокомисар Кристалина Георгиева, футболната звезда Христо Стоичков – посланик на Организацията за прехрана и земеделие на ООН /FAO/ и EPFL, президента на БПФЛ Стефан Капралов.

На изложението „Сокърекс” в Манчестър беше показан филм за посещението на Стоичков, Капралов и президента на EPFL сър Дейвид Ричардс в Буркина Фасо, където се реализира програма на FAO, финансирана от Генералната дирекция за хуманитарна помощ на Европейската комисия /ECHO/. Представителите на медиите имаха възможност да разговарят с Христо Стоичков и световния и европейски шампион с Франция Патрик Виейра, който също е лице на кампанията „Професионалният футбол срещу глада”.

Генералната асамблея на EPFL разгледа няколко основни въпроса. Асоциацията на лигите в Европа подготви своите предложения за новия Международен календар на ФИФА за периода 2014-2018 година. Андреа Траверсо, директор на клубното лицензиране на УЕФА, запозна делегатите с правилата за „Финансов феърплей”. Събранието даде ход на три основополагащи документа за регулации на законодателството, свързано със спортните залози - „Манифест на EPFL за залозите във футбола”, „Етичен код за поведение и честност при спортни залози” и „Стандарти на организаторите на спортни залагания”.

Генералната асамблея разгледа важни въпроси, свързани със защита на интелектуалната собственост, политиката на Европейския съюз по спортни въпроси и финансовата стабилност на футболните клубове.