Уникален фундамент ще открие Харманли в чест на Христо Стоичков във вторник, 20 юни. Именно в местния Хеброс започва професионалната кариера на Камата, за да стигне до "Златната топка". Основен организатор е община Харманли и Донко Трендафилов, с когото легендата живя 1 година в една стая в общежитието за спортисти.

„Богатството не се изразява само в материални стойности, то е свързано с историята, постиженията, силата и успехите. Богата е историята на нашият град. Това е и поводът да ви поканим на официалното откриване на пластика, посветена на 100 години футбол в гр. Харманли. Очакваме Христо Стоичков да присъства на събитието и заедно с кмета на Община Харманли Мария Киркова официално да открият пластиката", пише в поканата към всички любители на голямата игра. Събитието е с начален час 11:00 в Спортен комплекс "Хеброс" Харманли.

Домакините са направили огромна обувка от бронз, която е дълга 1.15 метра. До нея ще бъде поставена топка, която е с диагонал 90 см. Ще има фланелка на Стоичков с №8, която ще е висока 1.5 метра. На бронзова основа са изписани имената на всички отбори, през които е минал той, както и няколко знаменити негови реплики. До фундамента има мраморна плоча с площ 15 квадрата, на която е изрисувана осмица. В нея Камата ще остави отпечатък от своя крак. Фундаментът е до стадион "Хеброс".

Децата от три отбора в Харманли ще направят шпалир на своя идол, а мажоретки ще го посрещнат на стадиона. По покана на организаторите ще присъстват футболисти, с които носителят на "Златната топка" игра в Хеброс - Живко Рангелов, Хрисим Ганев, Иван Галтов, Динко Господинов, Васил Петев и Атанас Гинев.