Отбори от трета лига в България ще получават еднократно всяка година по 10 000 - 12 000 лева от началото на 2018 година. Сумата ще е част от заработените пари от българските клубове в европейските турнири. Това съобщи за varnautre.bg Георги Мирчев, шеф на Зоналния съвет на БФС - Варна.

„Това бе една наша стара идея и се радвам, че се реализира. Постигнато е съгласие част от приходите на нашите отбори в евротурнирите да се дават и на клубовете в трета лига. Редът е следният – парите от УЕФА идват в Професионалната лига. Част от тях се прехвърлят на Аматьорската лига и тя ги разпределя по равно за всеки третодивизионен клуб у нас. Това прави по 10 000 – 12 000 веднъж или 6 хил. евро в годината. Подобни средства ще са от полза за клубове със 60 000-70 0000 лева бюджет”, каза Мирчев. 

Той изрази задоволство и от новия формат, по който се провежда първенството в Трета лига – Североизточна група.

„Не съм притеснен, че в нашата група са най-малко отбори – 11. Напротив, доволен съм, че сега има повече равностойни тимове и повече равностойни мачове. Освен това никой не се отказва по време на сезона, както ставаше преди. Този формат е удачен и се надявам нашата група наистина да се окаже така желаното предмостие между детско-юношеския и мъжкия футбол. Защото, когато един талант излезе от юношите и не може да влезе при мъжете на своя клуб, той отива най-често в третия ешелон. И там, ако участва редовно в мачове под напрежение, получава шанс да развива качествата си и един ден да играе професионален футбол", допълни Мирчев.

Той изрази задоволство, че в Балчик се придържат към футболния модел, но и съжаление, че утвърдени футболни центрове, като Шумен и Силистра не функционират.

„В Балчик показаха как трябва да се прави футбол във „В” група. Направиха си базата, инвестираха в свои кадри и обиграха за две-три години отбор, който влезе подготвен във Втора лига и неслучайно е и фактор в нея. На другия полюс обаче са Шумен, където са се играли и евромачове, и Силистра, чийто тим беше с традиции и в „Б” група. Надявам се с общинска подкрепа и ангажираност тези два центъра да бъдат възродени, като в лицето на ЗС на БФС (Варна) ще имат коректен партньор и съдействие. Ние винаги подкрепяме всяка община, която иска да подпомага развитието на местния футбол на всяко едно ниво”, завърши шефът на ЗС на БФС - Варна.