Прокуратурата в Благоевград се самосезира по сигнали на кмета на община Симитли Апостол Апостолов за съществуване на корупционна схема във футбола в Югозападните В-групи.

Апостолов заяви, че днес е бил повикан от прокурор, за да даде документи и информация относно схема за купуване и продаване на мачове, в която участва и отборът на "Малеш" - Микрево, чийто президент е кметът на Струмяни Валентин Чиликов.

На пресконференция днес Апостол Апостолов обяви сензационни факти и представи "ценоразпис", от който става ясно, че за равен резултат се плащат 4000 лв, а за победа - 7000 лв.

"През месец март проведох среща с кмета на Струмяни Валентин Чиликов, която беше инициирана от него. Разговаряхме пред свидетел. Тогава Чиликов ми заяви, че отборът му - "Малеш" на всяка цена трябва да влезе в Б-групата и буквално ми каза: трябва да легнете, за станем първи", обяви пред репортери днес градоначалникът на Симитли Апостол Апостолов.

"Чиликов говори за морал, ако има достойнство и морал, то аз го призовавам да отидем заедно с него и с наставника на "Малеш-Микрево" Пламен Мицански на детектор на лъжата", коментира Апостол Апостолов.

"Пламен Мицански дори е стигнал дотам, че е заявил пред треньора на "Септември" Спас Стоименов, че преди всеки мач ходи с чанта с поне 20 000 лева за уговаряне на резултатите от срещите", каза кметът на Симитли.

Според Апостол Апостолов, в сценария за дискредитация на симитлийския клуб, са ръководителите на отборите на "Малеш" и на "Миньор"- Бобов дол. Ръководствата на двата клуба дори са предлагли пари на други отбори от Югозападната група, за да играят срещу "Септември" и да вкарват симитлийските футболисти с инсценирани сканадали, както се получи на 23 май преди мача с "Витоша" - Бистрица с хората на столичния кмет Бойко Борисов.

"БФС ни наказа абсолютно несправедливо, особено с решението да острани от състезателни права за две години най-класния ни играч Методи Стойнев. Ние ще стигнем до спортния съд в Лозана, за да докажем истината", каза Апостолов и допълни, че напрактика Футболния съюз е нелигитимен, тъй като все още няма официална съдебна регистрация.