„Отбор на надеждата“ проведе в неделя следобед първия от планираните четири селекционни турнира за избор на национален отбор, който да представя България на световното първенство по футбол за бездомни хора в Сакраменто - столицата на Калифорния, САЩ. Социалният Мондиал ще се състои в периода от 8 до 15 юли тази година и в него ще вземат участие играчи от 51 нации. В мъжкия турнир ще има 48 състава, а в женския – 16, като 13 страни ще имат представители и в двата. Тази година световното първенство за бездомни хора празнува своя 20-годишен юбилей.

В първия селекционен турнир на „Отбор на надеждата“ взеха участие състезатели от 14 различни населени места, намиращи се в общините София, Сливен, Пазарджик, Петрич, Ракитово и Самоков. Събитието се състоя на Национална футболна база „Бояна“. Оставащите три селекционни турнира ще се проведат на същото място на 1, 9 и 23 април от 11:00 часа, като се очаква в тях да се включат още населени места. Националният селекционер Борислав Фердинандов има за цел да подбере разширен състав от общо 10 национални състезатели, като 8 от тях ще заминат за САЩ.

„Тази година бяхме принудени да изтеглим селекционните турнири изключително рано, тъй като първенството е в самото начало на лятото, а процедурата за издаване на визи за САЩ изисква приблизително 2 месеца. Същевременно обаче националният селекционер е запознат с качествата на много от момчетата, които са били част от проекта в предходните 3 години, в които нямаше световни първенства, заради пандемията от Covid-19“, коментира Виктор Кирков, създател и мениджър на „Отбор на надеждата“.