"Отбор на надеждата" ще вземе участие в тринадесетото световно първенство за хора в затруднено положение в холандската столица Амстердам през септември. 
Новината беше съобщена от изпълнителния директор на фондация Homeless World Cup Крейг Кемпбъл в рамките на втората iPASS конференция, проведена от организацията в Прага. 

Първенството в Амстердам ще бъде четвърто поред за "Отбор на надеждата", който е неизменен участник в турнира от 2012 г. до сега. При дебютното си участие в Мексико Сити българският тим завърши четиринадесети от 43 състава. 

Година по-късно в полския град Познан зае 17-о място от 46 отбора и взе купата на града домакин. През миналата година "Отбор на надеждата" постигна най-доброто си класиране, завършвайки дванадесети от 42 тима в столицата на Чили Сантяго. 

Същевременно вратарят на българския тим – бежанецът от Мали Куаси Ив, беше избран за най-добър играч на своя пост на турнира. 

По време на конференцията iPASS в Прага, на която присъстваха голяма част от европейските партньори на фондация Homeless World Cup, бяха обсъдени много идеи за развитието на световното първенство за хора в затруднено положение. Едно от основните предложения, за което лобира и създателят на „Отбор на надеждата” Виктор Кирков, е от 2016 година Мондиалът да се играе с топка за футзал, а не с обикновена топка с размер 5. 

"Когато са създадени правилата на шампионата, идеята им е била форматът на играта да е максимално достъпен за всички хора по света. В тази връзка вероятно е необходимо да се направят и някои промени. Тренировъчната топка за футзал е по-евтина от тази с размер 5, която има сходни показатели. Тя е по-издръжлива и осигурява по-добър контрол от страна на футболистите, респективно води и до по-малко травми. На гладка настилка може да се играе и с гуменки за десет лева, докато обувките за изкуствена трева са минимум 60 лева. Вратарите, които играят с футзал топка, не се нуждаят от ръкавици. Преди всичко обаче промяната ще спомогне за по-бързото изграждане на футболни качества в играчите", обясни Кирков. 

По всяка вероятност промяната ще бъде гласувана от всички партньори на фондация Homeless World Cup по време на световното първенство в Амстердам. Беше обсъдена и евентуалната промяна на правилото за задължителното присъствие на играч от всеки отбор в противниковата половина, но повечето участници в конференцията се застъпиха за запазването му. 

Има голяма вероятност да бъде въведена и финансова гаранция за включването на отборите на световното първенство, която да покрие загубите от евентуален отказ на някой състав от участие в последния момент.