В рамките на два дни изявени лектори от Германия представиха пред родните специалисти най-новите тенденции във футбола. На 15-ти и 16-ти април се проведе поредното издание на международния треньорски футболен семинар на базата на „Царско село“.

Лектори бяха треньори от детско-юношеските школи на Борусия Дортмунд и Фортуна Дюселдорф, сред които личаха имената на Ерих Рутемьолер – настоящият изпълнителен директор на германският футболен клуб Фортуна Дюселдорф, Петър Шраинер – бивш координатор и отговорник за развитието на футболните таланти в детско-юношеската школа на Шалке 04, Себастиян Геперт – настоящ старши треньор на отбора под 17-годишна възраст гарнитура на Борусия Дортмунд и шампион на Германия в тази възрастова група от миналата година, както и Джулиян Рабе – настоящ кондиционен треньор на под 19-годишните в школата на „жълто-черните“.

Сред присъстващите на събитието бяха не малка част от звездите на българската футболна общественост – Димитър Бербатов, Мартин Петров, Светослав Дяков, Даниел Пеев, братята Веселин и Йордан Миневи, Георги Иванов – Гонзо, настоящият директор на ДЮШ на Левски Даниел Боримиров, бившият наставник на „сините“ Николай Митов, главният мениджър на Витоша Бистрица Костадин Ангелов и други.

Семинар събра Бербатов, Мартин Петров и куп футболни лица

Основните теми, които бяха засегнати по време на първия ден от обучението, включваха диагностика на футболистите, планирането и изготвянето на програми за кондиционна подготовка, мониторинг на всички здравословни показатели на играчите, фокус върху правилното и пълноценно възстановяване.

Освен лекционна част беше предвидена и практическа, извършвана от Джулиян Рабе. Практическата част се състоеше в показването и изпълнението на различни упражнения с насоченост към развитието на футболистите по отношение на тяхната сила и издръжливост, с и без топка.

Вторият ден на курса беше насочен към представяне на най-новите тактически тенденции в геманския и световния футбол. Изнесените от Петър Шраинер и Себастиян Геперт лекции представяха опорните точки при играта в защита, в нападение, както и в преходите от защита в нападение и обратно.

Практическата част включваше  представянето на различни упражнения за бързи комбинации на малки пространства, различните видове преса с цел отнемането на топката близо до противниковата врата и игра 11 срещу 11 на три-четвърти от терена. За демонстрациите беше изполван отборът под 19-годишна възраст на ЦСКА, с треньор Ивайло Станев.

Семинарът завърши с раздаването на сертификати на всички участници.