Намериха връзка между самоубийствата на Бистрон и Райторал?

Давид Бистрон източник: Levski.bg

Давид Бистрон източник: Levski.bg

Чешки психолози не отхвърлиха възможността да има някаква връзка между самоубийствата на Франтишек Райторал и бившия защитник на Левски Давид Бистрон.

И двамата сложиха край на живота си, обесвайки се, а двете самоубийства се случиха в рамките на по-малко от месец. Райторал се самоуби на 23 април тази година, а новината за кончината на Бистрон дойде на 20 май.


Ужас: Бивш футболист на Левски се самоуби

Семейни и финансови проблеми тревожели Бистрон


Психологът Юри Шледр обяви, че при Давид Бистрон най-вероятно е подействал т. нар. „Ефект на Вертер“. Това е съвременен термин в психологията, при който прекаленото медийно отразяване на едно самоубийство води след себе си поредица от други.

Шледр не е категоричен в твърдението си, като уточнява, че това може да стане ясно, ако се знае колко близки приятели са били двамата. Както е известно Райторал и Бистрон се засякоха в отборите на Баник Острава и Виктория Пилзен.


Бивш национал на Чехия се самоуби в Турция


„Не изключвам да има някаква връзка между двете самоубийства. Всичко зависи от това дали двамата са имали приятелски отношения или не. И колко сериозни са били те. И Райторал, и Бистрон преминаха през Острава и Пилзен, бяха почти на една и съща възраст, и двамата решиха да се обесят“, коментира Юри Шледр.

Франтишек Райторал сложи край на живота си на 31-годишна възраст, докато Бистрон се обеси на 34 години. 

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Давид Бистрон

Други