Днес по обяд националите ни по футзал с увреден слух пристигнаха в Тампере, Финландия за Европейския шампионат за глухи, който започва в четвъртък и ще продължи до 14 декември. 

Селектирани са най-добрите от цялата страна, като основното ядро е от ФК ”Г”, които играят в Националната лига по футзал и са на второто място във временното класиране. Отборът е воден от двамата играещи треньори Пламен и Христо Петкови, а първата среща ще бъде срещу отбора на Швеция на 7 декември от 12:00 часа българско време. Останалите два тима в групата са Англия и Русия. 

"Пристигнахме след два полета от София и вече се настанихме в хотела в Тампере. Има настроение в момчета, добре са подготвени от десет дневния лагер в Бояна. Там тренираха и ползваха базата на националите, за което искам да изкажа моето огромно благодаря към БФС, за това, че ни предоставиха всичко необходимо, а и цялата ни екипировка е направена от тях. Също така и на Минисреството на младежда и спорта за финансовата подкрепа, която е от излкючителна важност. Играчите се познават от дълго време, и съм оптимист с за представянето ни на Евро 2018. Съперници като Швеция, Англия и Русия наистина изглеждат като фаворити, но мисля, че можем да заемем едно от първите две крайни места и да излезем от групата. Противниците ни са и добре разузнати от треньорския щаб и това, което знам към момента е, че последните тренировки в София са били изцяло тактически с оглед на играта на изброените отбори”, сподели Николай Бозев – изп.директор на Българска спортна федерация на глухите в България и водач на делегацията във Финландия. 

В предстоящия шампионат участие ще вземат 16 национални отбора. Евро 2018 за футболисти с увреден слух започва на 6 декември с мача на домакините от Финландия и Полша. 

Съставът на България : 
Теодор Жеков, Сашо Александров, Росен Сакаджийски, Пламен Симеонов, Румен Димитров, Ванко Недялков, Николай Иванов, Иво Бошнаков, Христо Сапаревски, Владимир Станчев, Цветомир Пенев, Пламен Петков и Христо Петков. В тима са включени и двама кинезитерапевти – Борислав Чонгов и Георги Ангов.