Бившият международен съдия Ивайло Стоянов е пропуснал две много атрактивни назначения като ВАР-арбитър (отговарящ за системата за видеоповторения) по време на наказанието, което трябваше да изтърпи, съобщи за БТА източник от футболния съюз.

Стоянов е бил поканен да бъде ВАР-арбитър на мач от първенството на Саудитска Арабия с участието на мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо през февруари. Втората възможност, която можеше да оформи изцяло българска бригада, е Европейската квалификация Малта – Италия.

В Ла Валета главен съдия беше Георги Кабаков с помощници Мартин Маргаритов и Диян Вълков, които са традиционната част от екипа на съдия номер 1 у нас. Четвърти съдия беше Никола Попов. Заради наказанието на Ивайло Стоянов, който УЕФА разглежда като потенциален международен ВАР, беше изпратен Кристиян Дингерт от Германия да работи със системата за видеоповторенията, а асистент-ВАР беше Драгомир Драганов от Варна.

Евентуалното участие на Ивайло Стоянов щеше да се превърне във втора изцяло българска бригада – ръководещи и ВАР-съдии след мача Босна и Херцеговина – Финландия в Лигата на Нациите през есента на 2022-а година.

Ивайло Стоянов беше наказан от Съдийската комисия да не ръководи мачове до 31-и март заедно с Георги Димитров, Владимир Вълков, Иво Андреев и Димо Димов. След като в последните дни на март всички те преминаха изпит, връщането им в назначенията стана факт от началото на този месец.

УЕФА разглежда съдии с опит, но вече преминали 40 години като потенциални попълнения на своята нова ВАР-ранглиста. Такъв стана един от най-успешните румънски рефери – Овидиу Хацеган, на когото бяха открити проблеми със сърцето. При това положение той повече не може да тренира и покрива физически нормативи и остава единствено като ВАР-съдия. Подобен развой на кариерата може да имат и някои българи, за които УЕФА прецени, че няма как да се изкачват в нейната стълбичка и да бъдат пренасочени зад монитора.