Тя не е типичното момиче. Избрала е да бъде жена в спорт, който се смяна за запазен предимно за мъже. Тя е Христиана Гутева – съдийка, която ръководи мачове от професионалния футбол. Чаровната дама направи дебюта си през изминалата седмица по време на срещата от Б група между Поморие и Локомотив Горна Оряховица.

„От малка много обичам футбола. Играех с децата, с момчетата. Исках да стана съдия и сега изпълнявам мечтата си всеки ден“, започна Гутева пред камерата на сутрешния блок на Нова Тв „Събуди се“.

Наградата за дебюта на Гутева като главен съдия в Б група

„Срещата в Поморие е най-високото ниво, на което съм свирила. Истината е, че аз не се чувствах притеснена. Хората около мен бяха смутени. За мен няма значение, че съм първата жена-съдия, водила мач от професионалния футбол. За мен е от значение в България да започне да се налага все повече женското съдийство. Дали ще съм аз, или някоя друга колежка – не е важно“, добави Гутева.

Вижте: Твърдата ръка на Хриси Гутева

„Все още има хора, които са предубедени към жените-съдии. Ще има хора, които със сигурност няма да са щастливи от нашето присъствие“.

„Съдийството е моя мечта. Доставя ми удоволствие, въпреки негативите. Получавала съм всякакви интересни покани по време на мач. Не съм приемала нито една от тях, защото смятам, че е непрофесионално. Един футболист обаче веднъж ми каза: „Ти мен няма ли да ме поканиш на кафе?“ Аз него да го поканя. Интересни предложения съм получавала – кино, кафе“, коментира още хубавицата.

„Има негативизъм, отрицателни реакции от страна на играчите. Но това е част от играта. Не искам да се ползвам с привилегии, защото съм жена. Използвам женските предимства – като търпение, например. Друго предимство – аз лично имам дар слово, което използвам по време на двубоите, за да се разбираме по-добре“, отбеляза още Гутева, която не пожела да каже дали има човек до себе си.

„Като му дойде времето да създам семейство, вероятно ще ми е по-трудно с моята професия. Сега обаче само футбол ми е в главата“, каза още Гутева.