Абсурдна ситуация във Варна. Новостроящият се булевард „Левски“ преминава през част от трибуните на стадион „Спартак“.

В репортаж на сутрешния блок на NOVA се съобщава, че всичко се случва още в края на февруари, само месец след като публично бе обещано от общинската управа и проектантите, че няма да падат трибуните на стадиона. Припомняме, че стогодишният Спартак и феновете му водиха ожесточена битка да върнат стадиона си, за да имат база. Успели да я доведат до успешен край, сега всички са изправени пред ново предизвикателство.

Председателят на футболен клуб Спартак Стефан Калименов застана пред камерата и коментира наболелия въпрос, като се върна назад във времето и направи кратка ретроспекция на събитията. Той сподели още, че след като се е стигнало до това положение, са проведени срещи по темата и е било предложено клубът да бъде обезщетен с изграждането на нова трибуна с капацитет около 1000 души.

„Историята е по-голяма. От 2006 година е планувано това. Нашите адвокати са проверили документите. Ние алармирахме, че това ще се случи. Хората бяха планирали булевардът да мине през по-голяма част от трибуните, но това не се случи благодарение на господин Борисов. Както знаете, на 30 октомври 2017 година бяхме в кабинета на господин Борисов и той удари по масата и разреши този така тежък казус“.

Спартаклии с мащабен протест във Варна

„Първо имаше публично обсъждане за строежа на булеварда в края на декември. Всички архитекти и проектанти гарантираха, че няма да падне и една седалка. В края на февруари се получи съвсем различно нещо, започнаха да демонтират седалките. Бях информиран и се събрахме 50-100 човека. След като бутнаха трибуните и пътят мина през две от тях, имаше среща, на която присъства и Тодор Балабанов и ни казаха, че ще бъдем обезщетени с трибуна зад вратата, с капацитет от около 1000 души. Така те излязоха от ситуацията и ние приехме, че няма как да спрем строителството на булеварда, който е прекрасен проект за града, и една нова фенска трибуна зад вратата ни удовлетворява“, добави Калименов.

„Ситуацията 2005-2006 година, когато бе замислен грабежът на стадион Спартак, може да видите мини игрищата, гумаджийницата и паркинга не бяха засегнати от булеварда. Те бяха хвърлили око на голямата хапка стадион Спартак. Става дума за фирма Инстрой. За да извършва тя дейности тук, това е гласувано на общински съвет 2009-а или 2010-а, да не ви подведа“.

Агитка на Ботев подкрепи феновете на Спартак

Като проектант в сайта на Община Варна е посочен инж. Недяко Иванов, управител на фирмата-изпълнител е Николай Димитров.

От NOVA са потърсили и представител на общината, който да даде повече яснота, но господин Балабанов е отказал с мотива, че не е компетентен. Опитът за контакт с посочената като проектант фирма „Трафик холдинг“ е бил неуспешен.

Пълния репортаж може да видите в прикаченото видео!