Изключително революционна промяна може да настъпи скоро в световния футбол. За това загатна лично изпълнителният директор на Международния борд на футболните асоциации (IFAB) Лукас Бруд в интервю за британския вестник The Times.

Той заяви, че организацията иска въвеждане на 10-минутно отстраняване за играч, който обиди съдия по време на мач. Идеята е само капитанът на отбора да има правото да комуникира с рефера на дадения двубой, по подобие на мачовете по ръгби.

„Много от футболистите не ги интересуват, че ще получат жълт картон за това, че са казали нещо неуместно на съдията. За тях ще означава много повече, ако знаят, че ще прекарат следващите 10 минути извън терена. Обмисля се и вариантът, при който само капитанът ще може да се обръща към съдията. Играчите, които се приближават агресивно към рефера, не могат да бъдат толерирани повече. Ако само капитанът може да стигне до съдията, той ще обясни по-късно на съотборниците си какво точно се е случило. Това работи добре в други спортове като ръгби и баскетбол“, обяви Бруд.

Интересно ще бъде да се види реакцията на клубовете и самите футболисти на това предложение. Напълно възможно е даден рефер може да сбърка фатално, а на всичко отгоре да отстрани за 10 минути и половината играчи от ощетения тим при реакция от тяхна страна, което окончателно да предопредели крайния резултат на сблъсъка.