От 1 август в сила влизат в сила няколко промени в правилата на футбола. 
 
Една от тях е свързана с картоните - един играч може да получи три жълти картона, но само, ако се стигне до изпълнение на дузпи след продължения. По новите правила всички получени до тогава картони и устни предупреждения отпадат. Така даден футболист може да получи на практика 3 жълти картона, като след третия следва и червен. Това може да стане при получаване на един в игровото време и още два по време на изпълнението на дузпите. Тъй като правилата влизат от 1 август тази възможност е реална още за мача за Суперкупата на България между Локомотив Пловдив и Лудогорец.
 
Друга промяна е свързана с играта с ръка. Уточнява се, че вдлъбнатината под рамото между рамото и бицепса е разделителната линия - надолу играта с ръка се санкционира, а нагоре - не. Основното и най-важният критерий за отсъждане на игра с ръка остава непроменен - дали ръката е в естествено положение и дали увеличава обема на тялото.
 
От 1 август няма да бъде задължително показването и на жълт картон на футболист, който спира обещаваща атака, но съдията е пуснал авантаж или позволил бързо изпълнение на прекия свободен удар.