Програмата на ръководството на БФС е до 2022 година. Футболният ни съюз е взел решения, които касаят изключително много крайният продукт на футбола у нас.

До началото на Световното първенство в Катар БФС си поставя четири ключови задачи, описани в стратегията.

Първата е броят на регистрираните футболисти във всички възрасти в България да надхвърли 100 хиляди души, като за 2017 г. те са 42 431. Към същата точка като цел попада и ангажирането на поне 50% от населението във футбола - като играчи, треньори, съдии, любители, доброволци или просто фенове.

Футболният съюз посочва, че ще инвестира 4 млн. евро свои средства, а към тях ще добави и пари от УЕФА и ФИФА, за да изгради игрища. Целта е футболът да стане достъпен за всички и навсякъде. Отделно данните показват, че в момента 25 хиляди българи играят футбол на седмична и месечна база с приятели за удоволствие. Стремежът е към 2022 г. и техният брой да се удвои.

Третата задача е увеличаване седем пъти броя на жените, които играят футбол. Последната посочена цел в тази графа е завършването на процеса на дигитализация. "Ще знаем във всеки един момент за всеки, който играе футбол, и ще сме готови да го изслушаме и да му помогнем за по-пълноценно изживяване".

БФС е направил т.нар. SWOT анализ, в който разглежда силните и слабите си страни, възможностите пред себе си, както и заплахите.

В първата графа са поставени популярността на футбола в България, финансовата стабилност на БФС, доброто сътрудничество с държавата, общините, УЕФА и ФИФА, добрата база, както и променената формула на вътрешното първенство.

На първо място сред слабостите е поставена лисата на доверие в обществото. Тук попадат още недостатъчно доброто вътрешно и външно общуване, липсата на иновативност и прогресивност, бавната дигитализация и страхът от промяна.

Новосъздаденият турнир на УЕФА - Лигата на нациите, се разглежда като възможност.

Притесненията на БФС са, че образът на футбола може да се влоши допълнително и да се загуби лидерската позиция спрямо другите спортове. Сред другите посочени заплахи са слаби резултати на националните отбори, както и на тези, участващи в европейските клубни турнири, също така липсата на сигурност по стадионите и спад на интереса към Първа лига. В графата влизат още вътрешна съпротива към промяна в самата федерация, демографски срив и цялостно оттегляне на младото поколение от спорта и в частност от футбола.

"БФС трябва да работи прозрачно, за да възстанови своя имидж", пише в стратегията.

Под ръководството на Борислав Михайлов националният отбор нито веднъж не се е класирал на голямо първенство. В стратегията като цел е поставено участие на Евро 2020.

От БФС посочват, че според анализа на УЕФА, за да се класира на европейско или световното първенство, една европейска държава трябва да е с население над 18 млн. души, или поне 3% от населението да играе футбол. В момента в България 0.6% от населението играят футбол.