Членът на Изпълнителния комитет на БФС - Петър Величков, даде официална пресконференция по повод предстоящия Конгрес на БФС, на която разкри, че с Димитър Бербатов имат обща визия за управление на родния футбол и са готови да поемат управлението. 

"Ясно е, че с Бербатов работим в екип и искаме да поемем управлението, ако имаме доверието на клубовете. Възможно е да се кандидатираме, но сме далеч от тази тема сега. Не искам да разкривам нашата концепция. Избрали сме сериозен футболен човек. Вече неколкократно казах - за мен поколението на Бербатов, на Мартин и Стилиян Петров трябва да поеме отговорност за ръководенето на българския футбол, но не бива да ги оставяме сами. Те са сериозни личности, с добра преценка, но БФС е организация, която има нужда от тежка реформа. Точно там аз виждам своето място", призна Величков. 

"Ние сме решили, че искаме да играем роля, защото смятаме, че имаме качествата и опита. Знаем как една организация може да бъде прозрачна, да стане желан партньор, знаем как да текат процесите в нея. Имаме самочувствието на стабилен и силен екип."

"Надявам се да няма разочаровани от това, че идеята сега не е да си говорим за кандидатури, президентски постове, кампании. Видях какви са очакванията, но смятам, че има неща, които предхождат това. В тази връзка бих искал да говорим за Конгреса, който се очаква да бъде официално насрочен за 25 юни 2021 година. Да, такъв Конгрес ще има. Вероятно ще може да бъде проведен."

Антон Узунов
15 снимки

"Октомври месец 2019 година държавата обяви, че с това ръководство на футболния съюз не желае да работи. Тогава оставка подаде президентът Михайлов, както и членовете на Изпълкома. Моето разбиране тогава бе за колективна оставка с цел да бъде избрано временно ръководство, което да подготви и проведе Конгрес. Ние действително работихме в такъв дух, това бе основна задача за нас." 

"Очакванията сега са за ново ръководство с нормален 4-годишен мандат. До съвсем скоро духът в Изпълкома е бил такъв - ние да се оттеглим и да създадем условия за ново ръководство. За съжаление, след последното заседание на Изпълкома аз бях изключително учуден от това, което се случи. Според документите ние говорим за Конгрес, който да избере ръководство, което да продължи мандата на сегашното ръководство. Това привидно спокойствие във футболната общественост мен ме наведе на мисълта, че може би трябва някой да излезе и да каже на футболните клубове и на хората в каква посока вървим. Нещо повече - на този Конгрес, според документите, трябва да бъде гласувана оставката на Михайлов и оставките на, забележете, само 5 члена на Изпълкома", допълни Величков. 

"Дори не искам да коментирам факта, че в протокола от това заседание са записани 9 имена, заедно с президента - 10. Пет имена липсват. Ясно ви е откъде идва това разминаване - петима бяхме подготвили писмени оставки, включително и Михайлов. Това разминаване обаче на мен не ми харесва. Важно е в каква посока вървим и с какво ще бъдат конфронтирани клубовете, когато официално бъде обявен Конгресът. Тогава връщане назад няма да има. Не може в дневния ред да запишем, че ще изберем ръководство за 7-8 месеца и после да го променим. Клубовете трябва да са наясно какво се подготвя." 

"Използвам тази пресконференция да призова останалите членове да се придържаме към духа, който имахме, когато разбрахме, че президентът се оттегля и че държавата не желае да работи с това ръководство. Ако някой смята, че е желан в управлението на футболния съюз, това трябва да бъде отчетено, но начинът за това е да остане като кандидат за ръководител, да мине през съответната оставка и тогава футболните хора да решат, че някой от това ръководство им липсва. А не да го правим така, не мисля, че това е морално и коректно. Много се надявам духът да бъде спазен и колегите да проявят мъдрост и морал. Да дадем път на нови хора", допълни Величков. 

"В дневния ред бе новото ръковдоство да управлява до 18 февруари 2022 година. В последствие това отпадна, за щастие. Защото последвала промяна на дневния ред няма да мине при съда по вписванията. Ако искаме да бъдем сигурни, че ще има избор на ръководство с 4-годишен мандат, това минава през оставка на цялото ръководство. Имена не искам да посочвам, защото не искам да се търси конфронтация. Бях първият, който подаде оставка. Разберете, имената не са важни сега. Фактът е, че протоколът има девет души, а БФС готви да подпише оставката на петима. Така изглеждат нещата. Уставът на БФС е непълен в тази си част, но трябва да се спазва закона. Избор на нов президент с пълен мандат е възможен, ако всички членове на Изпълкома подадат оставки и те бъдат гласувани", допълни членът на Изпълкома.