Авторитетната английска медия BBC Sport обърна специално внимание на българският страничен рефер Богдан Дочев, който почина в понеделник на 81-годишна възраст.

Именно Дочев бе един от асистентите на тунизийския съдия Али Бин Насер в злополучния четвъртфинал на Мондиал 1986 между отборите на Англия и Аржентина, в който Диего Армандо Марадона отбеляза гол с ръка, а южноамериканците победиха с 2:1.

БФС със съболезнования към семейството и близките на Богдан Дочев

Сиуацията се развива именно пред погледа на Дочев, който обаче не сигнализира на главния арбитър, а в крайна сметка попадението е зачетено въпреки протестите от страна на англичаните.

„Диего Марадона съсипа живота ми. Той е брилянтен футболист, но малък човек. Той е малък на ръст и като човек“, споделя тогава Дочев, цитиран от BBC.

Преди няколко години той коментира ситуацията и пред българските медии: „Въпреки че на момента още видях, че има нещо нередно, по това време ФИФА не позволяваше на асистентите да дискутират решенията си с главния рефер. Ако бяха сложили съдия от Европа за този толкова важен мач, първият гол на Марадона щеше да бъде отменен.“

Марадона поздрави съдията, който не видя "божията ръка"

Телевизионните повторения на ситуацията показват, че Бин Насер поглежда към Дочев, който обаче в този момент тича към страничната линия, след като топката вече е в мрежата.

„Очаквах Дочев да ми подскаже какво точно се случи, но той не сигнализира за игра с ръка. Инструкциите на ФИФА, които ни бяха дадени преди мача бяха ясни – ако някой колега се намира в по-добра позиция от мен, то трябва да уважа решението му“, споделя от своя страна тунизиецът Али Бин Насер.

Богдан Дочев бе топ рефер в България през седемдесетте и осемдесетте години, взел участие също и на световните финали през 1982 година, отбелязва още BBC.