Една от най-големите легенди на българския футбол, а защо не и на българския спорт като цяло – Георги Аспарухов, губи трагично своя живот на 30 юни 1971 година. Гунди, както е известен, заедно със своя колега Никола Котков, загиват в свирепа катастрофа в прохода „Витиня”.

Колата на двамата, които пътуват за Враца, се забива в камион в насрещното движение. Двамата загиват на място. Датата 30 юни 2071 година се смята за най-черната в българския спорт.

Талантът на Аспарухов е вдъхновение за новия филм „Гунди – Легенда за любовта“, който очаква своята официална премиера в кината през месец октомври тази година.

Вчера бе предпремиерата на филма за медиите, която се състоя в столичното кино „Одеон”. Прожекцията определено повлия на присъстващите в залата, като мнозина от тях не успяха да сдържат емоциите и сълзите си.

Предвид обстоятелствата в онези дни, властта умело се опитва да прикрие случилото се в прохода Витиня. Въпреки всичко обаче, хората разбират за трагедията и се стичат към столицата, за да отдадат последна почит на Георги Аспарухов и Никола Котков.

Погребалната церемония на Аспарухов и Котков се състои на 2 юли, като ковчезите на двамата са изложени на стадион „Герена” за последна почит. По неофициални данни по улиците на София се стичат над 500 000 души, които искат да се докоснат до своите герои за последен път.

Според различни източници поклонението към двамата футболисти е далеч по-мащабно от това на цар Борис III.

Любопитен момент е, че хилядите хора се стичат към София от всички краища на България, въпреки медийното затъмнение. Властите се опитват да ограничат тълпите, тъй като в същия момент в Москва тече погребална процесия на трима космонавти, които по ирония на съдбата загиват на същата дата като Георги Аспарухов и Никола Котков. 

 „Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.