В средата на месец май Варна бе домакин на четвъртото издание на престижния международен турнир по плажен футбол Varna International Beach Soccer Cup.

За първи път купата бе вдигната от родния първенец МФК Спартак (Варна), а триумфът дойде в драматичен финал и обрат в заключителните минути срещу силния тим на Нистру (Молдова). Надпреварата бе част от подготовката на варненци за сезон 2021, където цел номер едно остава защитата на титлата в първенството, което Спартак неизменно печели в последните пет сезона. 

Треньорът на тима Симеон Христов даде специално интервю за Gong.bg след успеха край морето, като сподели повече подробности за надпреварата и съперниците в нея. Христов, който е и селекционер на националния отбор по плажен футбол, коментира също така неяснотите около бъдещето на тима и отправи призив към БФС за по-сериозна ангажираност към спорта.

За турнира Varna International Beach Soccer Cup, спечелен от Спартак:
- Във Варна дойдоха три шампиони на страните си – тези на Молдова, Гърция и Румъния. Това са отбори с много титли зад гърба си и много участия в Шампионската лига. Тимовете от Молдова и Румъния на практика са и националните отбори на държавите си. Получиха се много полезни срещи за всички като част от подготовката за новия сезон. Решихме да не заложим на стандартната система всеки срещу всеки и да добавим по още един двубой – след изиграването на т.н. кръгов период да направим един финален ден, в който първите два отбора да играят финал, а третият и четвъртият за трето място. Спечелихме трудно първите си два мача – този срещу гърците от Наполи Патрон с 5:4 и срещу румънците от Уест Дева с 3:2. Загубихме с 2:5 от Нистру (Молдова) в третия двубой. Взехме обаче много сладък реванш точно когато трябваше и на финала ги обърнахме с 6:5 след продължения, като три минути преди края изоставахме с 2:5. Спечелихме по много причини, но аз не отдавам чак такова значение на този успех. За мен беше важно отборът да натрупа игрова практика с надеждата да имаме един ползотворен сезон.

- Ще участва ли Спартак (Варна) отново в Шампионската лига?
-12-то място в Европа през 2018 г. е най-високата позиция, която сме заемали, като също така имаме и 1/8 финал през 2019 г. Към този момент не мога да потвърдя нашето участие, защото там всичко трябва да се случи изцяло със собствени средства. Ние в Спартак сами се опитваме да съберем този бюджет. Аз лично се надявам, че обществеността във Варна ще ни обърне по-сериозно внимание след показаното от отбора като отношение, а и предвид спечелването на международния турнир. Надявам се да получим нужната подкрепа, за да можем да отидем и да представяме страната. Ние тренираме от доста време, нашето верую е, че трябва винаги да бъдем подготвени. Гарантирам, че ако отидем и представляваме България в Шампионската лига, ще бъдем на максимално високо ниво.

- Какво се случва с националния отбор по плажен футбол?
- Неяснотите са големи и са свързани с това какъв ангажимент ще има БФС към този национален отбор. Ще вметна някои неща, защото са важни. Плажният футбол се разви изключително много – през тази година ще има европейска лига за жени, много мероприятия за юноши и за младежи. В много държави има женски национални отбори в плажния футбол, младежки национални гарнитури, които са подкрепени от местните федерации, тъй като по този начин географията на спорта се разширява. Казвам всичко това, защото по моя информация желанието на БФС е България да участва на едно от двете по-големи мероприятия – Евролигата или световните квалификации. Това съответно означава другото да се пренебрегне. Това вече беше направено през 2019 г. и според мен беше грешка и не трябва да се случва отново. Във всички останали държави плажният футбол се развива, а не се свива. Отпускат се средства за алтернативни видове футбол, но ролята на управлението на този спорт в страната не е просто преразпределянето на тези средства. Виждам как го правят в другите държави и мисля, че така трябва да се случва и в България.

Като старши треньор винаги съм се борил за това момчетата, които са в националния отбор, да полагат усилия и с представянето си да оправдаят доверието към тях, т.е. да покажат, че националният отбор трябва да съществува. Мога да кажа с ръка на сърцето, че във всяка една секунда на всеки един мач с националната фланелка те са го правили. Мисля, че успехите, които постигнахме, са много сериозни и няма от какво да се срамуваме. Напротив, точно обратното – можем да сме горди с направеното и е нормално, когато постигаш резултати, после да искаш да продължиш във възходяща линия.

- Липсата на финанси ли пречи за развитието на плажния футбол в България?
- Категорично не. Дори искам да кажа името на един човек – Николай Чернев. Той обедини около себе си усилията на много други хора, които помагат финансово и отборите в българското първенство усетиха тази подкрепа организационно. В последните три години нещата в шампионата се случват на изключително професионално ниво – провеждане на срещи, излъчване, медийно отразяване, пряка финансова помощ към отборите. Тези неща помогнаха много на развитието на спорта и много нови лица влязоха в плажния футбол – в нашия, в другите отбори. Екипът от хора, който се събра около господин Чернев, си върши работата блестящо. Дано през тази година се намери начин усилията на този екип да бъдат подпомогнати подобаващо от страна на БФС.

Пълното интервю със Симеон Христов гледайте в приложеното видео!