Бившият капитан на българския национален отбор по футбол и част от екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов – Стилиян Петров, даде специално интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT, в което сподели своите виждания след вчерашния конгрес.

Както е известно, на него беше преизбран Борислав Михайлов за шеф на футболния съюз.

 „Винаги е хубаво да слушаш и другите футболни хора. Той спомена няколко интересни неща и няколко, на които моето мнение е съвсем друго. Ако мога да споделя за оценката за това, което си дадоха, аз не съм съгласен с това нещо. Чух едно много интересно нещо, което досега него бяхме виждали в БФС – комуникацията между БФС и клубовете. Това ние говорим постоянно – да разберем проблемите на тези клубове. Ако не се вникнат в проблемите на клубовете, никога няма да намерим решение. Това, което чух от Йордан Лечков е, че той иска да комуникира, иска да види проблемите на българските клубове. Това е важно, защото, когато има конкуренция, в момента се дестабилизира това, което беше преди във футболния съюз. Сега има и другата страна – Митко Бербатов и другите кандидати, които зададоха много въпроси. В момента БФС е на кръстопът да реши какво иска да направи и дали може да направи нещо. Когато има силни конкуренти, когато има диалог, тогава футболът може да върви напред, само, ако хората искат да работят“, заяви Стилиян Петров.

Антон Узунов
88 снимки

„Мога само да поздравя господин Михайлов. Независимо от всичките тези решения, от това, което излезе по медиите. Винаги казваме, че когато се обяви едно решение, е нужно да го поздравим. Честито за победата. Това дали ще бъде дълготрайна или това, което излезе в медийното пространство, ще доведат нещата до съвсем различен край, не е ясно. Ние не сме разочаровани. По мое лично мнение Камен Костадинов и председателят на мандатната комисия можеше да си свършат работата малко по-добре“.

„Има голяма вероятност да има нов конгрес. Това ще го оставя на адвокатите. Те работят усърдно върху това. Най-хубавото беше да видя, че клубовете виждат алтернатива при гласуването. Видя се, че има още несигурни клубове. Но сега, с това, което стана, се вижда, че се иска промяна и има хора, които работят за тази промяна. Няма да се откажем, продължаваме, защото това, което показахме в последните шест месеца е, че искаме да работим за доброто на българския футбол“, каза Петров.

„Има доста неща, които трябва да се изяснят, особено след казусите, които изникнаха след конгреса. Ние трябва да се прегрупираме, да видим какво сме направили, дали сме допуснали грешки и да видим каква е следващата стъпка. Следващите няколко месеца ще бъде доста интересно да се преразгледат всички тези казуси, които излязоха след конгреса и тогава вече може да процедираме каква е следващата стъпка. Но най-важното е, че клубовете знаят, че ние сме зад тях, както от самото начало. Ние казахме, че ще защитаваме интересите на българския футбол. И тези клубове виждат и вярват, че ние искаме най-доброто за тях, което най-важното“.

„Амбицирани ни още повече. Има доста неща, които трябва да се обсъдят и да се предприемат през следващите няколко седмици и месеци. Не се знае дали този мандат ще бъде 4 години. Все още има много въпросителни, вследствие на което всички ще разберат и видят в каква посока ние ще поемем“.

„Всички очакваха, че ще бъдем пометени от Боби Михайлов, но това не стана. Доста хора вярваха, че ще се стигне до извънреден конгрес и успяхме да го направим. Така че българската футболна общественост вярва. Те вярват, че нещата може да се променят“.

„Ние се борим докрай да не е 4-годишен. Дали ще е 4-годишен, други неща ще определят това, но ние сме готови да се борим, което е съвсем нормално. Това не трябва да бъде заплаха, това трябва да бъде шанс за това ръководство да видят, че ние всички искаме да има промяна. Ние всички искаме, дори и те да продължат, да се работи. За да се стигне до кандидатурата на Димитър Бербатов сме установили, че те не работят, което е най-пагубното за всички футболни хора и футбола в България. Трудно е да го приемем като бивши футболисти и хора, които милеят за българския футбол“, сподели Петров.  

Какво още заяви Стилиян Петров можете да чуете в прикаченото видео.