Бившият футболист на Берое Ваня Джаферович даде емоционално интервю, в което говори за живота си като дете в Хърватия, годините като състезател в България и семейството си.

„Може би съм човек търся себе си. Исках да стана футболист, може би и заради баща ми.  Най-вероятно не бих го направил. Целият ми живот е някакво приключение. Така бих го нарекъл. Не мисля, че съм бил толкова добър футболист. Но аз гледам на футбола като нещо, което обичам. Баща ми ме караше всеки ден на тренировка и ме чакаше след тренировка. Беше ми мечта да стана голям футболист”, сподели Ваня Джаферович в „Събуди се” по NOVA.

„Случиха се много хубави неща като дойдох в България. Но осъзнаваш в един момент, че аз всъщност няма да играя в Реал Мадрид или Барселона. Винаги съм играл със сърце и душа. Много малко футболисти имат такива травми като моите. Винаги може би нещо ми е казвало – недей да го правиш. От 1 до 10 си пиша си 6, малко над 5. Връщам си времето назад – може би не ми е било писано. Изпуснал съм този шанс с футбола. Радвам се за някои моменти”, коментира още Джаферович и продължи:

„Най-яркият момент е, когато Николай Банев беше президент и се отказа, а общината каза, че ще помогне. Администраторът на отбора стана треньор, а аз бях капитан. Говорихме си с него и тррябваше да кажа на момчетата, че ще играем 6 месеца без пари. Нямахме загуби в Стара Загора. Това са моменти, които винаги ще си спомням. Тогава ни викаха „лудата банда”. Всичко беше хаос, но беше много хубаво.”

„Не мога да свикна с това да не се чувствам като чужденец. Колкото и да ми е лесно и да говоря добре, аз мисля на хърватски. Не мога да свикна с тази липса, която имам. Някаква носталгия. Много ми харесва България. Аз съм този, които иска да стои в България, защото ми харесва”, каза още бившият футболист, който сега живее със съпругата си в България.

„Спомням си почти всички неща от войната. Бях на 8 години. Това ти остава запечатано в съзнанието, всички тези неща. Бих казал на децата, че това е най-лошото нещо, което може да се случи. Ние сме израснали с пушки в ръцете, с униформи, но за мен това е било една игра. Да се криеш по мазетата, това е някакво нараняване. Спомням си баща ми, майка ми… Примерно, когато трябваше да избягаме, минавахме по моста и трябваше да е пеша, да тичаш. Баща ми ни водеше по моста със сестра ми. Този момент си го спомням много добре. Да усещаш тази сигурност на родителя, който те пази. Това не може да се забрави. И тогава осъзнавах, че той може да не се върне. Най-лошото е, че всичко се обърна на религиозна основа. Все едно постянно валеше и беше облачно. Не си спомням слънце по време на войната. Усещаш мръсния въздух, миризмата. Само чаках да чуя майка ми по радиото, тя работеше там”, спомни си Ваня Джаферович и добави:

„Най-лошото е, че като остарявам и повече приличам на него. Усещам, че съм като него. Мисля си, че съм като него. Сбогувахме се малко набързо. Искаше ми се да го гушна. Няколко месеца след това майка ми каза, че е получил инсулт. Искаше ми се в един момент да го прегърна. Искам само да го прегърна. Искам да види това, което винаги е искал – да има внучета, да си играе с тях. Да види какво семейство имам и да го видя поне за малко. Аз си още онзи Ваня на моста и той е моят герой. Винаги съм мечтал за живот без войната. Да си живеем там. Но като се върна в действителността – може би така е било писано.”

„Винаги съм искал децата ми да имат семейство каквото съм имал аз. Искам да ги науча да са добри хора, но мисля, че те сами го усещат.  Те сами ще изберат какви искат да бъдат и как искат да живея. Няма да им поставям граници. Това са моите деца и искам те да са щастливи. Надявам се, че съм добър баща. Имам щастието да имам достатъчно време с тях. С Жени дойде любовта. Тогава разбрах. Истински обичам човек, който искам да бъде до мен. Това е единственият човек. Спомням си още първата целувка с нея. Тогава осъзнах, че това е нещо, които има бъдеще и е хубаво. И най-хубавото да седнеш с нея, да си мълчиш един час и да ти е хубаво, и да не ти е неудобно. Това е любовта. Жена ми е движещата сила на нашето семейство. Дава ми съвети, дава ми насоки”, заяви още Джаферович.