Шампионът на България - Лудогорец, трябваше да премине през дузпи, за да порази носителя на SESAME Купа на България - Левски, за Суперкупата на България. В редовното време двата отбора направиха 2:2 в изключително интересн мач на "Васил Левски". „Орлите“ трябваше да наваксват пасив срещу „сините“, след като Георги Миланов даде аванс на столичани с изящно изпълнение в 41-ата минута, но два гола на Кирил Десподов през втората част (68 и 71-дузпа) обърнаха развоя за 11-кратния шампион, но в добавеното време Келиан ван дер Каап изравни за столичани, за да прати мача да се реши с дузпи.

Генерално, „сините“ бяха по-дейният отбор през първата част на „Васил Левски“ и логично се оттеглиха с гол аванс, но през втората част Лудогорец заигра на по-голяма скорост и тимът на Анте Шимунджа започна да разиграва по-умело топката по двата фланга, което затрудни отбраната на отбора, воден от Станимир Стоилов, която се пропука малко повече от 100 секунди игра. В крайна сметка нидерландският бранител на Левски изравни резултата, което прати отново в екстаз "сините" фенове.

При дузпите по-коравият отбор се оказа този от Разград, като пропуски на  Мартин Петков и Асен Митков от символичните гости ги лишиха от втори трофей за 2022-а година.

Лудогорец - Левски

източник: sofascore.com

Антон Узунов
80 снимки


Мачът в центъра на София започна с лек териториален превес на разградчани, а в седмата минута Хосе Кордоба от "сините" получи жълт картон след удар с лакът в главата на Кирил Десподов. В 12-ата минута Роналдо от Левски имаше претенции за дузпа за нарушение от Антон Недялков, но бразилецът от символичните гости падна прекалено леко, за да даде повод на Кабаков да посочи бялата точка.

Секунди след това Левски създаде много добро нападение, след като Уелтън подмина с лекота на аутлинията бранител на Лудогорец. След това той опита остър пас към Роналдо, но Антон Недялков спря паса. В 14-ата минута "сините" излязоха напред в резултата, след като Филип Кръстев даде добър извеждащ пас към Илиян Стефанов, за да може той да реализира. Бившият играч на Берое и Локомотив София беше в засада и попадението беше отменено.

В 25-ата бенинският бранител на Лудогорец Оливие Вердон получи жълт картон, след като изрази бурно негодувание за фал срещу Уелтън спрямо рефера Кабаков.

Антон Узунов
100 снимки

Три след това Левски нацели гредата на Лудогорец. Роналдо центрира отляво, като топкат рикошира в крака на Недялков, а топката придоби параболична траектория, след което "кацна" върху гредата на Серджио Падт. След това кълбото отиде във Филип Кръстев, който стреля, но право в нидерландския страж на "орлите".

Осем преди края на първата част Филип Кръстев опита удар от сериозна дистанция при свободен удар, но топката спря малко пред трибуните на Сектор "Г" на "Васил Левски". В 40-ата Падт два пъти блокира удари на играчи на Левски. Първо Роналдо опита да реализира, но без успех, след което Келиан ван дер Каап притича да довкара, но отново в тялото на стража. Последва силен удар на Каули Оливейра по диагонала с левия крак, но топката отлетя встрани на вратата, пазена от младия Пламен Андреев.

В 42-ата минута Левски откри резултата, и то по какъв начин. Роналдо напредна отляво и тръгна да лъже Недялков. Бразилецът се оплете и топката рикошира между двамата, но в крайна сметка подаде към Георги Миланов, макар неуспешният шпагат на Мануел Шоу. №7 от "Герена" шутира мощно с левия крак, след което топката влетя зрелищно във вратата на Лудогорец - 0:1 за Левски.

Националният селекционер Младен Кръстаич, както и неговият помощник - Иван Иванов, гледат на живо срещата на "Васил Левски", както и други куп значими лица от родния футбол. На почивката Шимунджа направи две промени в своя титулярен състав, като пусна в игра Игор Тиаго и Рик Джонатан, а те замениха Тисера и Текпетей, който беше с жълт картон.

В 54-ата минута се откри първият изгоден шанс за "орлите". Кирил Десподов имаше отлична възможност да изравни резултата, след като се справи добре с Цунами, след което прехвърли с лекота бразилеца, за да си нагласи топката на левия крак. Последва удар, но Андреев с крак изби топката. Преди да беше изминал час игра Рик изведе изящно Каули в наказателното поле на Левски, след като топката беше пратена от единия на другия фланг, но Пламен Андреев с една ръка спря бразилския плеймейкър на "орлите".

LAP.bg
100 снимки

След малко повече пък от час игра Уелтън беше изведен вляво от Стефанов. Той шутира през двама бранители в зелено, но за негово съжаление шутът профуча встрани. Тиаго се появи на терена на почивката и имаше два шанса до 65-ата минута за гол, но и при двата беше в засада. В 69-ата минута пък Рик Джонатан изкара топката на фланга вляво, където беше Антон Недялков. Капитанът на Лудогорец пласира остър пас към Кирил Десподов, който беше "забравен" от защитата на Левски, за да може българинът с външната част на десния си крак да порази Левски - 1:1.

Напорът на "орлите" донесе нужния резултат секунди след това. Ван Дер Каап погуби с лекота една топка от Рик Джонатан. Бразилецът намери начин, по който да продължи топката за Игор Тиаго, който финтира Пламен Андреев, а младият вратар на Левски задържа с дясната си ръка за левия крак Тиаго, за да позволи на Кабаков да посочи бялата точка. Зад топката застана Десподов, който беше безпогрешен - 2:1 за Лудогорец.

Левски натисна своя съперник, а във втората минута от даденото продължение "сините" изравниха в мача. Тогава Петрис получи вдясно и даде пас към Роналдо. Бразилецът отигра много лошо, но за него късмет топката се върна към Ван дер Каап, за да може нидерландецът да порази лудогорската врата - 2:2.

Това беше и последният по-интересен момент в срещата, като до края на мача Лудогорец стигна до ъглов удар, от който не произлезе нищо и дойде време за дузпи. Ивелин Попов стреля много добре в десния ъгъл на Падт, а нидерландецът се хвърли точно там, но изстрелът на опитния българин беше достатъчно добър - 1:0 при дузпите. Лудогорец започна с Каули, като бразилецът прати топката в долния ляв ъгъл на Андреев, той докосна топката, но тя беше по-силна от очакваното - 1:1. Стоилов избра Марин Петков за втори избор, а младокът опита паненка, но Падт спаси за първи път дузпа в кариерата си за Лудогорец, и то с една ръка. Рик Джонатан стреля силно в долния десен на младия Андреев, но този път младокът спаси удара на бразилеца. Левски излезе напред в резултата след безпогрешен изстрел на Хосе Кордоба. Последва и безкомпромисен изстрел на Сисиньо за 2:2.

Билал Бари отново прати напред Левски напред в резултата, след като пласира добър удар в долния ляв ъгъл на Падт. Игор Тиаго се справи с напрежението и шутира в средата - 3:3. Асен Митков застана да бие и реши да прати топката вдясно на Падт, но нидерландецът отрази.

PEN / ЛУДОГОРЕЦ - ЛЕВСКИ 2:2 

0:1 Георги Миланов (41)

1:1 Кирил Десподов (69)

2:1 Кирил Десподов (72-дузпа)

2:2 Келиан ван дер Каап (90+3)

Рефер: Георги Кабаков (Пловдив)

Стадион: "Васил Левски" (София)

Стартови състави:

Лудогорец:  1. Серджио Падт, 4. Сисиньо 🟡, 32. Игор Пластун 🟡, 24. Оливие Вердон 🟡, 3. Антон Недялков, 6. Якуб Пьотровски 🟡, 23. Мануел Шоу, 95. Каули, 37. Бърнард Текпетей 🟡 (46' - 73. Рик Джонатан 🟡), 11. Кирил Десподов (90' -  90. Спас Делев), 10. Матиас Тисера (46' - 9. Игор Тиаго 🟡)

Резерви: 12. Симон Слуга, 5. Георги Терзиев, 14. Дени Групер, 82. Иван Йорданов,

Треньор: Анте Шимунджа

Левски:  1. Пламен Андреев 🟡, 2. Жереми Петрис, 5. Келиан ван дер Каап 🟡, 33. Хосе Кордоба 🟡, 6. Цунами, 8. Андриан Краев 🟡 (75' - 10. Ивелин Попов), 30. Филип Кръстев, 7. Георги Миланов (84' - 27. Асен Митков), 18. Роналдо, 17. Уелтън (84' - 88. Марин Петков), 14. Илиян Стефанов (67' - 19. Билал Бари)

Резерви: 13. Николай Михайлов, 4. Нейтън Олдър, 22. Патрик-Габриел Галчев, , 

Треньор: Станимир Стоилов