76-те отбора, които се явиха на Конгреса на Димитър Бербатов миналата седмица, може да бъдат изключени от футболната централа на извънредно заседание на Изпълкома в сряда, научи „Мач Телеграф“.

Това гласи Член 28 от Устава на Българския футболен съюз:

Yulian Todorov / LAP.bg
5 снимки

Член 28 (1) ФК може да бъде изключен поради: 

1. Системно нарушаване на устава и вътрешните актове на БФС, уставите, правилниците, директивите и решенията на ФИФА или УЕФА; 

2. Поведение или действия на негови членове или официални лица, което прави членството несъвместимо.

  (2) Решението за изключване се приема от Изпълнителния комитет на БФС.

  (3) Жалбата против решението по ал. 2 не спира неговото изпълнение.

От БФС вече са уведомили ФИФА и УЕФА за случилото се в НДК на 18 март.

Антон Узунов
92 снимки

Със сигурност Изпълкомът ще вземе радикално решение за конгресмените на Бербатов, ако до сряда получи отговор от световната и европейската централа. От родната централа съобщиха пред „Мач Телеграф“, че съществува голяма вероятност Димитър Бербатов да получи забрана да се кандидатира за поста за известен период. При липса на становище от УЕФА до сряда Изпълкомът ще се ограничи с по-леки санкции без изключване.

Има и възможност от евроцентралата да препоръчат на шефовете на БФС да се разберат с Димитър Бербатов и да излязат с единно становище по спорния казус с Конгреса и властта. Това ще трябва да стане в рамките на период от 6 месеца, като в този интервал при липса на консенсус, отборите ни ще бъдат изключени от участие в евротурнирите.

В подобна ситуация навремето изпадна и волейбола, когато за ръководния пост се бореха Христо Златанов и Валентин Заяков. Тогава световната централа замрази членството ни и отправи ултиматум, че отборите ще бъдат извадени от евротурнирите.