Точно преди 11 години – на 23 февруари 2006 година отборът на Левски отстрани словашкия Артмедия Петржалка от 1/16-финалите на тогавашния турнир за Купата на УЕФА. Повече от 30 000 видяха успеха с 2:0 на стадион „Васил Левски“, а след победата с 1:0 в първия мач, „сините“ се класираха за следващия етап на турнира.

Головете за тогавашния успех бяха дело на Емил Ангелов, а съставът на „сините“ бе съставен още от имена като Георги Петков, Станислав Ангелов, Игор Томашич, Ричард Еромоигбе, Димитър Телкиийски, Даниел Боримиров, Седрик Бардон, Христо Йовов и Елин Топузаков.

През сезон 2005/2006 година Левски записа една от „златните“ страници в своята история. След отстраняването на Артмедия, чийто тим също бе една от сензациите в Европа по това време, тимът на Станимир Стоилов продължи похода си, преодолявайки в следващия кръг Удинезе. На четвъртфиналите българският тим обаче бе спрян от германския Шалке 04.

Едва ли контрастът в представянето на Левски днес и преди 11 години може да бъде по-голям. В момента „сините“ са разтърсвани от непрестанни скандали между собственици и фенове, а поредният трус на „Герена“ доведе до оттеглянето на мажоритарния акционер в клуба Спас Русев.

Дали обаче днешният ден може да бъде толкова успешен за българския футбол колкото преди 11 години, ще разберем довечера. Както е известно, родният шампион Лудогорец се изправя днес срещу датския Копенхаген в 1/16-финален мач реванш в Лига Европа. След първия двубой в София, „орлите“ изостават в резултата с 1:2.