Отворени сме за разговори за националния ви стадион, стига да получим проект от футболния ви съюз и държавата. Това заяви в интервю за „Мач Телеграф“ Елхан Мамадов, директорът за Европа на ФИФА. Той е един от най-важните шефове на световната футболна централа. След 15 години работа в структурите на Азербайджанската футболна федерация и УЕФА, от май 2022 година той е завеждащ отдела за асоциациите от Европа на ФИФА. Елхан Мамадов е човекът, който отговаря за програмата на „Напред“ на световната футболна централа и разпределянето на парите по нея в 55-те й членки от Европа.
 
„Ако получим проект от БФC, който е подкрепен от правителството, ние във ФИФА с огромно удоволствие ще го разгледаме и след това ще вземем съответното решение. Разбира се, за всяка страна е много важно да има национален стадион. Аз не съм запознат с подробностите относно собствеността на вашия национален стадион и не мога да дам конкретен отговор, но ФИФА е отворена към такива предложения. Пак казвам, ние се доверяваме изцяло на експертността на хората в съответната държава“, заяви Мамадов.
 
Той беше категоричен още, че БФС, ще получи същия финансов пакет, както останалите 210 членки на ФИФА.  
 
"Има обаче строга процедура. Ние получаваме предложенията, които се проучват от екип от екперти. Проектите могат да бъдат различни - за терени, за общи разходи, за дигитализация и др. След това те се представят пред Комисията за развитие на ФИФА. Ако тя ги одобри, съответните фондове се отпускат и парите се разпределят към проектите. Следващата процедура е да следим много внимателно как се усвояват тези средства", поясни един от шефовете на ФИФА.
 
Мамадов разкри още, че БФС ще получи 8 млн. долара по проекта "Напред 3.0", който започна през 2023 г.
 
"По него България ще получи 8 млн. долара, както и всяка друга останала асоциация. Три милиона ще бъдат инвестирани в специфични проекти.Останалите пет са предвидени като оперативни разходи, за които ние получаваме отчети и извършваме независим одит. Мога да кажа, че вече сме получили няколко проекта за мини терени, но сумата не е усвоена изцяло. Все пак цикълът започна само преди 7-8 месеца, но БФС е достатъчно активен в това отношение. Има и процедура по разглеждане на предложенията, която отнема време", добави той.
 
Шефът на ФИФА добави, че маркетингов специалист е обучавал служители на БФС на семинар в края на миналата година. Това е Джордан Колози от баскетболния Сан Антонио.