Атанас Фурнаджиев обясни доводите зад назначването на Костадин Гергинов за нов шеф на съдиийска комисия, след като досегашният началник - Костадин Стоичков, беше освободен. Фурнаджиев изтъкна редицата съдийски грешки през първия полусезон в efbet Лига като довод за промяната. 

Антон Узунов
27 снимки

„Всички ние бяхме свидетели на съдийски грешки през полусезона, които доведоха до напрежение във футбола и решения, които се облагодетелстваха определени отбори. Съдиите повлияха на редица мачове в крайния резултат и това беше главен мотив да поискаме смяна на сегашното ръководство", започна Фурнаджиев. 

"Знаете, че предстои много интересен полусезон и плейофи. Там ни трябва човек, който наистина да даде спокойствие на съдиите. Мисля, че с избора на Гергинов – съдия, който е с авторитет, международен, свирил редица мачове у нас и в УЕФА, съдийски наблюдател към момента, и имаме сигурността, че той ще се справи с поставената задача”, каза Фурнаджиев.

„Решението за съдиите не е взето за Николай Йорданов. То е принципно и е предложение на СК. Може би въпросът трябва да бъде към новия председател на съдийската комисия и той да ви даде конкретна теза".

„Няма връзка нещата, това бе решение в следствие на грешките не реферите. Считаме, че тези неточности повлияха на крайния резултат на определени срещи и това наложи смяната на шефа на съдиите. Не е заради спортния министър". 

„Има много неща, които направихме, има и доста, които не сме. Има напредък във футбола, но проблемът в родния спорт, не само във футбола, е, че едно време имаше интернати, училища, където всички спортуваха, тренираха, хранеха се, спяха безплатно, а сега това го няма. Това е цялостна политика, която трябва да тръгне още от ДЮШ. Кои са треньорите, които тренират тези деца. Имаме я методиката още отпреди три години и половина".

"Закупихме методиката на Аякс и е предоставена на клубовете. Въпросът е клубовете колко работят по нея и дали треньорите отговарят на съвременните изисквания. Футболът в цял свят е много пари. Без правилна политика в самия клуб за изграждане на деца, за тренира на тези деца – резултатите няма откъде да дойдат, така че нека понеже си говорим. Досега не съм чул да се направи репортаж и да видим в България в професионалните клубове какви школи има, какви треньори има, какви заплати взимат. Има ли деца, които да тренират? Там са проблемите. Който и да дойде тук в БФС, ако няма цялостна политика в областта на футбола – говоря община, държава, футболен съюз".