Изтъкнатият футболен треньор Георги Василев беше избран за почетен гражданин на Велико Търново. Това реши след гласуване на днешната си сесия общинският съвет в града.

Номинацията на Георги Василев бе внесена преди месец от инициативен комитет, начело с футболния клуб Етър и изтъкнати спортни деятели от старата столица, сред които легендите Красимир Балъков, Бончо Генчев, Илиян Киряков, Стоян Петров, Георги Велинов, Георги Цингов, Красимир Калчев, Сашо Христов, президентът на Етър Деян Куздов, бившите президенти на клуба Тошо Кръстев, Павлин Генчев, Пламен Радонов, Александър Нанков и мн. други.

Връчването на званието Почетен гражданин на Георги Василев ще стане на 22 март – празника на Велико Търново.

"Не може да не ме радва това голямо признание. Благодаря на всички, които ме номинираха, и на тези, които са гласували и са решили, че моето дългогодишно присъствие и животът ми във Велико Търново не са минали случайно. Имам основание да съм горд с това решение на Общинския съвет", заяви 77-годишният Георги Василев, цитиран от клубния сайт на Етър.

"Пътят ми във Велико Търново не е бил напразен и хората явно са оценили това. От 1969 година живея и работя в този град, идването ми тук се превърна в професия, завършване на универститет, създаване на семейство. Повече от 22 години съм бил изцяло свързан с Етър. Непрекъснато са ми задавали въпроса: къде се чувстваш най-добре и кое е най-близко до сърцето ти? Моят отговор винаги е бил съвсем прост и конкретен: аз съм преди всичко етърец и свързан с Велико Търново", каза още Гочето.

Георги Василев играе за Етър между 1969 и 1977 година, след което се насочва към треньорската професия. С "виолетовите" той става шампион през 1991 година, като тогава взима и Купата на БФС. След това Василев става два пъти шампион с Левски и веднъж с ЦСКА. През сезон 2000/01 той постига най-големия си успех на международната сцена, като извежда нискоразредния тогава тим на Унион Берлин до финала за Купата на Германия.