Футболната легенда Николай Илиев сподели възмущението си от наглия обир в семейната му къща в Свети Влас посред бял ден на 26 юли. В специално интервю за сутрешният блок на NOVA – Здравей, България – бившият футболист обясни за сблъсъка си със следствието и прокуратурата и отсече, че извършителите на подобни деяния трябва да влизат в затвора, за да може хората да живеят спокойно.

„Съгласих се да дам това интервю най-вече заради хората, на които се е случило това нещо. За съжаление, те са много в България и на които за съжаление, може би ще продължава да се случва, ако не се приемат спешни закони за този бандитизъм, който съществува в момента, за тези хора, които според мен безпрепятствено влизат в къщите, крадат обират, способни са на всичко друго, освен това нещо. Ще се опитам да бъда изключително искрен и по всяка вероятност ще засегна някои хора“, започна емоционално Николай Илиев.

„Нещото, което най-много ме ядоса е, че при трима възрастни и три деца в къщата, най-спокойно си влиза през моята спалня, където аз спя, влиза, краде моята чанта с документи, пари, ключове. Нещото, което най-много ме притеснява е нетолкова, че е навлязъл в моето пространство, а това, че е навлязъл в пространството на децата ми. Качва се на втория етаж, където са децата и където спят. Представете си, ако този бандит е дрогиран и реши да направи нещо друго, да отмъкне децата. И защо го правят това нещо? Аз ще ви кажа, защото остават ненаказани, защото не се взимат мерки срещу тези бандити, защото тези бандити срещу 500 или 100 лева, които се плащат на следствието или прокуратурата като гаранция си излизат спокойни, защото няма да бъдат наказани, защото знаят, че няма закони, или ако има закони, те въобще не се спазват“, продължи футболната легенда.

„Имаше много наивни обяснения. Първо – аз знам кой е и от коя групировка е. Може ли от полицията да ми казват - „Ние знаем от коя групировка е, или банда“. Какво значи от коя банда е?! Как може да е на свобода все още?! Това момче, което е влязло вътре, а може да са били двама, видях досието му, което бе богато и понеже не е бил пълнолетен затова досега не е бил осъждан. Ще дам примери от Италия – там има затвор за непълнолетни. Там отиват и лежат присъдите си. Въпросът е, че тези закони трябва да се спазват, а тези, които трябва да ги приемат, трябва да го спрат по най-бързия начин. Затова се обърнах към Бойко Бористов, който когато бе Главен секретар – те ги хващаха, от другата страни ги пускаха. Сега вече е от другата страна на бариерата и трябва да тропне по масата, защото тези депутати, които избираме и на които гласуваме доверие, трябва да направят така, че народът да е спокоен. А някои отиват и гласуват като мишленца, каквото им се каже. Затова казах, че мога да засегна някого. Други отиват, според мен, само да си напълнят джобовете. Има хора, които са професионалисти и аз разчитам на тях. Надявам се младежът, който обра дома ми да е в ареста. Големият проблем е, че те не могат да го задържат за повече от 24 часа, опитаха да го задържат за 48 часа. След като този престъпник е оставил следи, направил е самопризнания. Представете си наблюдаващият прокурор не бил убеден, че това е извършителят. Още веднъж се минава, нови самопризнания и сега очаквам обвинителна присъда. И тези хора трябва да влизат в затвора, защото хората трябва да за живеят спокойно“, завърши Николай Илиев.