Най-успешният български треньор в последните години и понастоящем национален селекционер на Казахстан Станимир Стоилов получи престижна награда у нас.

На специална церемония в Спортното министерство Мъри бе удостоен с „Венец на победителя“ заради големите си заслуги в областта на футбола. Укразът е бил приет преди година по случай 50-годишния юбилей на наставника, но заради натоварената му програма връчването се състоя едва днес.

„За мен е огромна чест и удоволствие да връча най-високото държавно отличие в областта на спорта на Станимир Стоилов за особените му заслуги за развитието на българския футбол. Заради натоварената му програма той получава наградата си сега. Благодаря му, че днес е тук и му пожелавам огромни успехи в треньорската кариера“, заяви министър Кралев, който изрази надеждата си скоро да се срещне със Стоилов в българския футбол.

„Много малко са големите наши треньори във всички спортове, които намират призвание в чужбина и реализират големи успехи. Той е един от тях. Поздравявам го за всичко, което е направил за българския футбол до момента и съм сигурен, че оттук нататък ще има още силни моменти, които ще го свързват с България“, заяви Кралев.

Стоилов благодари на министъра и на държавата за получената награда.

„За мен е огромна чест да бъда сред елита на българските треньори. Аз се чувствам винаги отговорен за българския футбол. Радостно е, че Министерството на спорта в последните години много помага на българския футбол. Виждам и знам колко футболни стадиони и игрища построи министър Кралев. Остава и ние, футболните хора, по-сериозно да работим и да развием футбола“, коментира Стоилов.

Станимир Стоилов

източник: Ивайло Йовчев

Станимир Стоилов е играл за Хасково, Левски, Фенербахче, ЦСКА, Кампомайорензе и Славия. Като футболист е спечелил 4 шампионски титли и 5 национални купи с Левски, има 14 мача и 3 гола в националния отбор.

Като треньор Стоилов е работил в Левски, Литекс, Анортозис, Ботев (Пд), Астана и националния отбор на България. От 1 март 2018 г. е национален треньор на Казахастан. Спечелил е 2 шампионски титли и 2 национални купи с Левски, а под негово ръководство „сините“ стигат четвъртфинал за Купата на УЕФА и стават първия български клуб в групите на Шампионската лига. Начело на Астана той печели четири поредни шампионски титли на Казахстан и отново влиза в групите на Шампионската лига, както и два пъти в групите на Лига Европа.

Във витрината на успехите си, освен Мъри, „Венец на победителя“ притежават и Христо Бонев, Красимир Балъков, Димитър Пенев, Емил Костадинов, Христо Стоичков, Боби Михайлов и Трифон Иванов, който го получи посмъртно, Стефка Костадинова и други изтъкнати български спортисти.