Министър Радостин Василев бе специален гост в предаването „Карай направо” по NOVA, в което той говори по наболели теми.

„Умишлено си дадох време един месец и не участвах в медийни изяви, за да мога да анализирам ситуацията в Министерството и свързаните структури. Тепърва ще ставате свидетели на пресконференции, на публични наши изяви, с които ще разкриваме какво, как и защо се е случвало министерството на спорта и изобщо в българския спорт”, коментира той.

"За най фрапиращите безобразия, веднага давам един пример. През 2020 година са сключени над 20 договора за изграждане на спортни салони в училища в различни територии на страната. Около 15 млн. са изплатени авансово на изпълнителите, като до ден днешен само по 1-2 проекта е започнал етап на проектиране. Няма изграден нито един салон, няма възстановени нито един лев от средствата, които сме дали", продължи Василев в ефира на NOVA.

Още по темата:

Наско Сираков отговори на Радостин Василев

Василев: Искам да удовлетворя последното желание на Гриша Ганчев

"При анализа на договорите, екипът и аз установихме, че гаранциите по някои от договорите, които сме платили авансово 100%, са изтекли и това може да бъде вменено като вина на самото министерство. Т.е. ние виждаме един класически пример на автомагистрали в Министерството на младежта и спорта. На изплащане на един 15 млн. лева. Една година по-късно, през декември 2021 всички договори са изтекли, по тях няма нито едно изпълнение, освен много малко проектиране по някои от тях. Парите ги няма, салоните също ги няма.

Тепърва ще разберем къде са парите. По моя заповед, възложил съм на ресорния заместник министър, да поиска възстановяване на всички средства платени авансово. Където има минимални действия, ние ще се съобразим с това и ще признаем разходите, за да може наистина, ако някога се възлага такава поръчка, тя да бъде изпълнена".

"В момента няма салони, няма и пари в Министерството. Година и няколко месеца никой не знае къде са парите. Маниерът е един. Аз не знам с какво се изкарват 15 млн. лева и къде отиват, но аз искам от тези фирми, които имат някакви свързаности помежду си, не бих ги нарекъл в момента криминални, да възстановят средствата на министерството, защото това е огромен ресурс, с който ние наистина искаме да строим салони".

"Има конкретни лица, които са от другата страна на договорите. Има конкретни лица, които са имали задължения за извършване на дейности от страна на Министерството на спорта, които не са извършени. Така изглежда, когато си вътре в системата и искаш да разбереш за какво става въпрос, че май умишлено двете страни са се били разбрали да няма салони, но парите да бъдат платени. Аз искам да разбера какво е станало. Ако не ни бъдат възстановени средствата в срока, който поставям, ще сезирам всички компетентни органи и ще искам да търсят отговорните лица".