Михаил Мадански е едно от доста познатите лица в българския футбол. Бил е шампион с ЦСКА, извеждал е националния отбор до 19 години на Европейско първенство, бивш национален селекционер на формацията до 21-годишна възраст и бивш помощник-треньор на голямото германско име Лотар Матеус в мъжкия национален отбор.

Мадански беше гост в подкаста „Има как“, в който говори надълго и нашироко по много теми около родния футбол. Той сподели, че в България има много добре подготвени треньори, на които трябва да им се дава повече шанс да работят в клубовете и назова конкретни имена.

„Аз смея да твърдя, че ние имаме много добре подготвени и образовани треньори. Цитирал съм и все пак ще цитирам какво казва сър Алекс Фъргюсън по повод на нашите треньори от Източна Европа. Той каза: „Много по-подготвени са от нашите, защото учат, но техният проблем е, че не могат да си направят екип“. Треньорът в Българя по футбол трябва да разбира от всичко – от хранене, от фитнес, даже се пошегува: „Трябва треньорът да знае и какви гуми на рейса да сложи“. Той самият казва, че има екип от 10 човека, които му помагат – кондиционни съветници, по периодизацията, по храненето и т.н. Един български треньор попада в елитен клуб, дени помощник и един треньор на вратарите. Сега се борят, ако могат да вземат кондиционен треньор и анализатор и трябва да преотстъпят от собствените си заплати, да се откажат и така. Като си помислиш, че Юрген Клоп плати трансферна сума за треньор по тъчовете и специалист по храненото от Байерн Мюнхен. Купиха диетоложката на Байерн Мюнхен с трансферна сума. А за този треньор по тъчовете – съм убеден, че взима в пъти по-голяма заплата от старши треньора на ЦСКА. Не е толкова просто. В крайна сметка винаги съм твърдял, че и сега разполагаме с едно много добро поколение млади и не чак толкова млади треньори. Винаги съм ги защитавал и съм пледирал да им се дава възможност да работят“, заяви Маданиски.

„В случая Ивайло Петев, Александър Томаш – хора, които си минаха по съответния ред. Томаш дори завърши и магистратура в НСА, треньорски факултет футбол и всичките лицензи по реда си. Той мина цялата образователна стълбица и си личи, че човекът е подготвен. Да не говорим за Илиан Илиев. Независимо от това, че Станислав Генчев не получи добри възможности в Ботев Пловдив, той е сред добрите треньори. Христо Янев, Тошко Янчев, Топузаков..няма да изброявам, че ще изпусна някой. Като гледам мачове и понякога изпитвам удоволствие от възможността да видя, че някой треньор, с който сме дискутирали, когото съм изпитвал, писал е писмени и курсови работи, как се опитва да направи това, което е говорил, на терена. Имаме мислещи и можещи треньори, както имаме и треньори, които са много зле. Работят ден да мине, друг да дойде, но това нещо ние не можем да го променим“, продължи бившият селекционер на младежите.

„На мен ми казаха в Англия, че най-слабо подготвените треньори са англичаните. В един момент си викам „Я, да проследя“ и видях какво се случи – Тони Адамс, Гари Невил, примерът с Франк Лампард е убийствен. Това са хора, които са минали на другата крайност. Специално за Лампард говориха, че е бил в съблекалнята на най-великите треньори в света и от всеки по малко да си откраднал, хич да не учиш трябва да биеш някой, а не можеш. Има си неща, без които треньорът не може да бъде успешен. Най-важното е съчетанието между теоретични познания, анализаторски способности в треньора и пълно доверие на науката. Треньорството е много всеобхватна професия и изисква хората, които искат да работят на високо ниво, да бъдат образовани“, сподели още Мадански“.