Членът на Изпълкома на Българския футболен съюз - Йордан Лечков даде интервю за предаването "Арена Спорт", в което коментира решението на Софийски градски съд за назначаването на извънреден конгрес на БФС на 12 октомври.

Бившият футболен национал обяви, че това решение погазва устава на БФС, такъв конгрес може да бъде обжалван, а това ще означава, че сегашното ръководство ще остане на поста си докато текат делата. Той се скара на двамата водещи, че са разубедили него, а и други хора, от намерението да са кандидатират за президент на БФС с твърдението, че футболната общественост приема само Димитър Бербатов като алтернатива.

"Една съдийка погази Устава на БФС с решението си да назначи извънреден конгрес. Има доста пропуски в това решение. Най-важното е, че в насрочването на този конгрес в дневния ред не е посочена точка за бюджета за следващата година, ако въобще има такъв конгрес. Ние не се страхуваме от провеждането на конгрес. Според Устава конгрес се организира от президента на БФС, със съответния дневен ред. На Изпълкома ние гласувахме редовен конгрес на 18 март 2022 г., което е съобразено с Устава. За пореден път призовавам: Уважаеми хора, гледайте Устава", започна той. 

"Нека изчакаме 2-3 дни, за да видим какво ще стане. Мисля, че ще има развитие. Влязохме в казус, от който футболът няма полза. Вместо да се концентрираме върху хубавите неща във футболно отношение, ние гледаме пак към негативното. Много хора бяха лоялни с подаването си на оставка заедно с президента Борислав Михайлов, а след това се оттеглиха и бяха готови за кандидати за президенти. Това не го разбирам. Това е липса на лоялност. Трябва да си лоялен на първо място към футбола, а след това към хората, с които си работил дълги години".

"Защо трябва да се концентрираме само към Бербатов и думата "промяна" и тя трябва да е свързана с неговото име. Тъкмо се бях навил да се кандидатирам, а вие ме спирате с думите, че футболната общественост виждала само Бербатов като алтернатива. Така спирате и други кандидати. Важно е кой, с кого и по какъв начин. Нека всеки има платформа, за да има яснота. Ако се проведе извънредния конгрес на 12 октомври, то решенията му със сигурност ще бъде обжалван и ще навлезем в една голяма каша. Това означава, че ние ще бъдем на същите позиции още четири години, при това без конгрес".

"Тези млади момчета имат големи успехи като кариери, но нямат управленски опит. На мен този извънреден конгрес ми прилича на подмяна. Задачата на БФС не е да строи стадиони и терени. Това са задължения на държавата и общините. Най-важните неща за промяна в българския футбол е промяна в закона за финансиране на спорта", каза Лечков.