Началникът на Кризисния щаб ген. майор д-р Веницслав Мутафчийски обяви нови мерки за провеждането на спортните мероприятия у нас след срещата на Съвета за сигурност тази сутрин.

От изявлението на Мутафчийски стана ясно, че някои от спортните събития на закрито ще могат да се провеждат, но с публика до 250 души.

Ето какво каза още той:

„Провеждането на спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствието на 250 души, като на присъстващите се осигури минимално разстояние от един метър един от друг, или присъстващите да бъдат поставени през едно стоящо място.”

„При международни спортни прояви, участници от страни определени като рискови, да са преминали 14-дневна изолация на територията на Република България. Става въпрос за квалификационни състезания, които са в програмата за класирането на олимпийските игри Токио 2020. Има отбори, които трябва да пристигнат у нас, които са наистина от рискови дестинации. Става въпрос за отбора на Южна Корея, на Иран, на Италия.”

„В области с потвърдени случаи на коронавирус, провеждането на спортните мероприятия се преустановява. При невъзможност за отлагане или пренасрочване, спортните мероприятия се провеждат без публика.”

„Имаше планирани 467 мача от Втора лига, Трета лига и различни детски групи. Разбирате какъв е мащабът, който стои зад израза „спортни мероприятия”. Мащабите са много големи. Мащабите са много големи и се получава струпване на много хора.”