Членът на Изпълкома Емил Костадинов заяви, че не е видял програма от страна на другите кандидати за БФС освен Борислав Михайлов. Бившият национал разкри, че ако същото ръководство се запази, ще се организира академия към Футболния съюз.

"Изиграхме слаб мач срещу Литва. Очакванията бяха големи, но в крайна сметка националният отбор е все още млад и му трябва още време. Според мен този отбор има качествата да играе на голям форум", коментира Костадинов представянето на "лъвовете" след последния мач от световните квалификации, загубен с 1:3.

"От доста години не е имало извънреден конгрес, свикан по време на първенство и на квалификации. Очакванията ми са хората да дадат своя вот за кандидата, когото са избрали”, каза още Костадинов.

Костадинов сподели коя е най-голямата грешка на сегашното ръководство на БФС:

"Най-голямата грешка е, че не предоставяхме информация на футболната общественост за това, което сме направили. А това ръководство на БФС направи много. Не зависимо, че има още 3-4 месеца от мандата, почти на 100 процента изпълнихме програмата, която заложихме. Не виждам другите кандидати да имат такава програма, а искат само промяна, заяви футболният деятел.

Вицепрезидентът разкри и най-голямото постижение на ръководството на централанта в последните години:

"В ресора, в който се занимавам най-важното за мен лично е, че през последните близо две години направихме скаутско и треньорско звено, привлякохме двама нови треньори с професионален лиценз, които почнаха да наблюдават деца до 13-годишна възраст. В продължение на вече 7 месеца правят лагери - 4-дневни лагери, на които тренират деца най-вече от аматьорските отбори. Целта на всичко това е да стартираме академия към БФС, което никога не се правило досега. За мен това е нещото, което да придвижи футбола ни напред", каза още Костадинов.

"В България е прието всичко да се казва по медиите, но нашето отношение бе по-дискретно. Като цяло българската футболна общественост трябва да бъде осведомена много повече. Имаше упреци, че управленската структура на БФС е закостеняла, неефективна, но в нея вече работят много млади хора. Подмладяването на персонала е на лице. Трябва да се обединим с опозицията ръка за ръка и да работим. Защото ако предлагат добри идеи, трябва да се вслушаме в тях", заяви вицепрезидентът на БФС.

Емил Костадинов наблегна върху развитието на женския футбол у нас през последните две години:

"По програмите на ФИФА или на УЕФА се отпускат средства само за определи неща и не могат да се изразходват за друго нещо. Имаше упреци, че не се влагат пари в развитието на женския футбол у нас. От УЕФА идват по 100 хил. евро на година, като за четири години ръководството на БФС инвестира над 1 900 000 лв. в тази структура. От 160 футболистки на полупрофесионално ниво, вече имаме държавно първенство от 16 отбора и три гарнитури женски национални отбори", сподели специалистът.

Костадинов коментира и предстоящия във вторник извънреден конгрес на БФС.

"Вече съм на четвърти конгрес, урните са прозрачни и са вътре в залата, където стоят делегатите, не са в тъмни стаички. Вотът е съкровен и личен акт и по устав трябва да бъде така. За интегралната бюлетина говорихме още преди две години, преди първия отложен извънреден конгрес заради пандемията. Това решение не е продиктувано от Изпълкома", каза членът на Изпълкома.

"Промяна се прави с програма, а другите кандидати нямат такава. Най-важното е хората, които работят за и във футбола ни да дават идеи, които да бъдат разглеждани от компетентните органи на БФС. Всяка опозиция има позитивни неща. Даже и да не успеят, трябва да продължат да дават идеи и насоки за развитието на българския футбол", добави вицепрезидентът на централата.

Костадинов разкри върху какво ще наблегне ръководството на БФС, ако бъде преизбрано.

Трябва да надградим дейността си с направата на ДЮШ академия към БФС, която е изцяло с футболисти от малките отбори. Основата и гръбнакът на футбола във всяка страна са аматьорските отбори. Трябва БФС да се оптимизира организационно, защото имаме клубове, които не са добре обгрижвани от нашите представители", завърши Емил Костадинов.