Европейската седмица на мобилността е добър повод да обърнем внимание на епидемията от футболисти, включващи се в социалните медии докато шофират. Cпрете се бе, хора!

Когато едно занимание изисква участието на ръцете и краката ви е добре и мозъкът ви да е съпричастен със ставащото около вас. И не гледайте, че и Неймар го снимат зад волана. На запад журналистите обичат да тормозят богаташите с въпроса: "Кога за последно сте се отказвали от шофьора си и сте карали сам кола?”. 

Когато Неймар го снимат да кара, идеята е да покажат, че е един вид “човек от народа”. За да постигнете желания от Неймар PR-ефект в България трябва да се включвате пряко от градския транспорт.

Ако е абсолютно наложително да снимате докато шофирате, то си набавете стойка за телефон, за да не го държите в ръка или дайте на някой да ви снима.

Българските футболисти не могат да си позволят медиен отдел да им прави профилите в социалните мрежи. Затова ще добавя няколко съвета по темата.

- Не се снимайте с Ламбургини, ако не сте си купили Ламбургини или нямате рекламен договор с Фолксваген. Имате по-голям шанс да впечатлите някого, ако успеете да подкарате селска каруца, отколкото ако позирате до нечие Ферари или Бугати. Ако някое возило ви впечатлява - просто снимайте колата.

- Избягвайте да попадате в един кадър с алкохол, цигари, пури, наргилета и подобни. От вас трябва да излиза пушек само докато спринтирате на терена.

- Ако нямате идея какво да публикувате - слагайте снимки от тренировки и мачове. Споделяйте материалите от официалните профили в мрежите на отбора ви. Не забравяте да ни покажете моментите, в които сте се отличили на терена. Ако сте се докопали до трофей или някакво отличие - хвалете се с него. Ако вие не го правите - няма кой!

- Снимайте се със съотборниците си. Изследване, платено от америкаското правителство, твърди, че една мажоретка се възприема за по-красива, ако е в компанията на други мажоретки (Да! За такива глупости се харчат парите на данъкоплатците). Независимо от това колко щедра е била към вас природата - като отбор сте по-силни и на терена и  в социалните мрежи.

- На селфита пред огледалото в банята се смеят вече дори тийнейджърите. Намерете по-интересен начин да демонстрирате мускулите и коремните си преси.

- Усмихвайте се! Психолозите твърдят, че един и същи човек се възприема като по-симпатичен, ако е усмихнат.

- Раздавайте автографи щедро и се снимайте с привърженици. Те ще се похвалят на приятели и роднини, дори на тези, които не са чували за вас. Така разширявате фенската маса.

- Така или иначе, пътувате много. Покажете интересни гледки от пътешествията си. Туризмът се радва на огромна популярност в социалните мрежи, наред с домашни любимци, залези/изгреви, манджи, деца и подобни. До гуша ни е дошло от тях, но но по някаква причина не можем да спрем да ги гледаме.

- Не публикувайте обиди към съперниците си. Когато показвате респект към противника, победите са по-големи и загубите са по-малки.

- Никой не ходи в мрежите да чете “Война и мир”. Съобщенията ви трябва да си кратки и ясни. Една снимка струва хиляда думи. Последното проучване на ФИФА за социалните медии твърди, че две-трети от съдържанието свързано с футбола, което се споделя се състои от снимки. Така че - щрак, щрак!

Накрая напомням, че за да спрете темата за футбола и социалните медии, официалните страници на Левски и ЦСКА във Фейсбук трябва да задминат тези на Лудогорец и Берое по брой последователи. Някои от вас възразиха, че статистиките на Фейса съдържат известен брой фиктивни профили. Това е така, но това важи за всички отбори по света с еднаква сила. Маркетинг команията, която прави ранглистата на футболните клубове по силата им в мрежите признава само половин милион от двата на Стяуа. 
Рекламодателите не се лъжат - те си купуват точната информация. За да правят пари от социалните мрежи, клубовете имат нужда от реалните си последователи. Нежеланието на тифозите на Левски и феновете на ЦСКА да следват отборите си в официалните им профили е интересна аномалия. Към този момент Левски има 65 375, ЦСКА 28 469, Лудогорец 96 624, Берое 69 712.

Ако вече сте гласували против мен и за отборите си и се чувствате безпомощни, ще ви подскажа че на страниците се дава възможност да поканите приятелите си да харесат отбора ви. Успех!

Левски - https://www.facebook.com/levskiofficial/

ЦСКА - https://www.facebook.com/cskasofiaofficial/