Президентът на БФС – Борислав Михайлов, оповести, че бившият унгарски топ съдия Виктор Касай ще заеме поста на председател на Съдийската комисия към Българския футболен съюз.

Кой е Виктор Касай?

Роденият през 1975-а година вече бивш рефер е достатъчно популярен в европейската и световна футболна история, а активната му кариера започва през 2003-а година и приключва през 2019-а. Каса е бил съдия на Световното първенство в ЮАР през 2010-а година, а също така е ръководил финалния мач от Шампионската лига през сезон 2010/11, когато Барселона сразява Манчестър Юнайтед с 3:1 на „Уембли“.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Най-престижният мач в неговата кариера пък е полуфиналния дуел от Мондиал 2010, когато е назначен да ръководи срещата между Германия и Испания, като това е неговият четвърти мач от този турнир. Първата му среща е още в груповата фаза за Бразилия и Северна Корея, в който петкратният свтовен първенец печели с 2:1. Следват други две срещи от груповата фаза и емблематичен мач между САЩ и Гана, който се решава след добавено време. Срещата е историческа, тъй като до този момент и двете селекции никога не са играли в продължения на Световно първенство в своята история.

Година по-късно Касай арбитрира и най-важния клубен мач във футбола в Лондон, в който каталунският гранд Барса пречупва Ман Юнайтед и вдига за четвърти път трофея от Шампионска лига.

365 дни след това Касай е поканен да е част от съдийския състав на UEFA EURO 2012. Той води мачовете Испания – Италия, както и Англия – Украйна, а това е първият футболен турнир, в който присъстват ДАС (бел.ред: допълнителни асистент съдии), които бяха встрани от голлиниите на двете врати.

Касай остава в историята на футбола и като първият съдия, който е отсъдил дузпа след наличието на системата ВАР. Това се случва през 2016-а година, когато за Световното клубно първенство той присъжда наказателен удар след преразглеждане на ситуацията по време на полуфинала между Кашима Антлърс и Атлетико Насионал.

След оттеглянето си от професионалния футбол Касай напусна шефския пост на съдийския департамент в Русия през януари 2020-а година, но се оттегля от тази позиция на 13-и септември 2021-а.