Единственият българин, който е носител на Златната топка - Христо Стоичков, представи вчера своята марка H8S, която ще краси както уникални спортни дрехи и шапки, така и специално изработени суджуци под формата на осмица, селектирани вина и дори книги.

В сайта на легендата 8hristo.com могат да се намерят тениски с изобразени моменти от славната му кариера, от САЩ'94 и Барселона.

Той обаче изобщо не е първият футболист у нас, който пуска на пазара продукти със своя запазена марка, напомня "Монитор".

Димитър Бербатов

През миналия декември голмайстор №1 в историята на националния отбор Димитър Бербатов се отдаде на страстта си към рисуването и създаде своя марка дрехи. Брандът DB9 произвежда артикули в силно ограничено количество.

Със съдействието на King Football пък Бербо се погрижи всеки клиент да получава лично послание от него чрез мобилно приложение. Апликацията може да гарантира на купувачите и че продуктът е оригинален.

„Така продуктите ми ще оживяват всеки път, когато сканирате логото на D9B или верифицирате, че продукта е ваш чрез NFC тага! Специалистите наричат това ексклузивно съдържание, а аз – лично отношение към ценителите на истинското и специалното”, разясни тогава благоевградчанинът

В онлайн магазина в сайта му могат да се намерят тениски, шапки, суитчъри и бельо с неговата марка и креативен дизайн.

Благой Беоргиев

В средата на миналата година и Благой Георгиев пусна своя марка дрехи. Заради логото му BG7 мнозина го упрекнаха, че копира Кристиано Роналдо, който държи марката CR7. Според бившия национал обаче той използвал съкращението от преди 10-15 години, а 7 било любимото му число.

„Не искам да ме сравняват нито с Роналдо, нито с никой", отсече тогава Благо.

Отличителното в неговата линия е, че предлага и дамски модели спортни комплекти, които, естествено, са рекламирани от половинката му Златка Райкова.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ www.bg7store.com

A post shared by Blagoy Georgiev (@blagogeorgiev_official) on

Николай Михайлов

Макар и не със своя марка в модния бранш, преди 4 години влезе и стражът на Левски Николай Михайлов. Като представител за България на Diesel той държи няколко магазина в софийските молове.

 

Цветана Пиронкова

Със своята марка екипировка на пореден турнир от Големия шлем вече играе и тенис звездата ни Цветана Пиронкова. Пловдивчанката даде официален старт на модната си линия Pironetic с откриването на онлайн платформа през 2018 година, макар 2 години преди това да загатна за намеренията си като игра на "Уимбълдън" в собствен екип от едноименния бранд. За разлика от останалите, нейната линия е насочена изцяло към активните дами, които могат да открият сутиени, потници, фланелки и клинове в различни разцветки и размери.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Turn your magic on! ✨✨✨ @pironetic_ #mindset

A post shared by Tsvetana Pironkova (@tpironkova) on

Ивет Лалова

През 2016 година най-бързата българка Ивет Лалова също представи ексклузивна и лимитирана серия дрехи. Тя бе колаборация с графичния артист Дидо Пешев, познат повече с артистичния си проект Brave Moustache. Той разработи специалния дизайн с диамантено сърце по идея на Ивет. На вътрешната страна на всяка тениска пък бе отпечатано специалното послание, изписано ръчно "Follow your heart on the track called life" (Последвай мечтите си на пистата, наречена живот). Продуктите бяха лимитирани до 150 броя, изработени от висококачествен 100% органичен памук и ръчно отпечатани. Оттогава обаче Ивет не е правила втора колекция или нова инициатива в тази посока.

 

ПРОВАЛЕНИТЕ БИЗНЕСИ НА ЗВЕЗДИТЕ

Тези начинания изобщо не означават, че известните ни спортисти се справят добре както на терена, така и в бизнеса. Самият Стоичков има неуспешен опит да премине от футболната си кариера към другия живот първо с мениджърската агенция в партньорство с арабина Яфа, която се провали в опита да урежда контроли на националите, а после направо се оплете в мрежите на Любо Пенев заедно с голяма част от колегите си от Пеневата чета в опита им да създадат собствена банка.

Всъщност, именно наставникът на Царско село държи палмата по провалени бизнес начинания от поколението САЩ'94.

През 2009 година той стигна до забрана да напуска страната по решение на Областна дирекция на МВР – Бургас, след като се озова със запорирано имущество на стойност 2,3 млн. лева заради необслужван кредит. Смята се, че сумата е била предвидена за последния му проект - строеж на вилно селище в морското селище Лозенец, който така и не видя бял свят. Като емблема за провалените бизнеси на Любо Пенев е опожареното му преди години заведение „Валенсиана“ в центъра на София.

С провален бизнес със заведения може да се „похвали“ и бившият капитан на националите Ивелин Попов. През 2015 г. той купи на жена си – фолк певицата Елена Паришева, бар в столичния квартал „Красна поляна“, който не само не успя да възвърне вложените около 100 хиляди лева, но не след дълго и фалира.

Мартин Петров пък загуби 3,8 милиона лева, източени от личния му банкер в продължение на години.

С годините западнаха и двете бизнес начинания на Емил Костадинов, който за известно време държеше заведение в Несебър и управляваше фирма за маршрутки в София.