Клипове и плакати срещу насилието преди всяко спортно събитие, имуществени санкции за отборите, чиито фенове скандират нецензурни думи. Това решиха институциите, съобщава NOVA, след като две деца бяха снимани, изрисувани със свастики. Полицията разпита и бащата на второто момче, снимано на стадиона по време на финала за Купата на България между Славия и Левски.

Георги Гълъбов нито видял, нито разбрал кой е нарисувал свастика по тялото на 8-годишния му син.

„Второто полувреме си свали тениската и тогава го видяхме. Аз съм бил на първи ред, то докато е било на пистата. Какъв е проблемът?“, казва родителят.

Представителят на Агенция за закрила на детето Камелия Николова обяснява: „Той ако е допуснал детето да е в такъв вид, да има такива свастики или такива послания, език на омразата, който се насочва към публиката и широката общественост, родителят трябва да понесе отговорност“.

Бащата, на свой ред, видя други проблеми: „Аз съм националист, така че за мен това не е грешно. Не съм казал, че е нормално детето да има свастики, защо изкривявате така нещата. Чухте ли ме да казвам, че е нормално детето да има свастика, не е нормално. Как какъв проблем? Травмирахте ми детето, как какъв е проблемът? Медиите направиха голям проблем. Шест дни се говори за деца, които са на 7 и 8 години, че са нарисувани“.

Случилото се вдигна на крак МВР, Закрила на детето, Футболния съюз, Социално подпомагане и Общината. След дълго обсъждане те решиха - преди всяка спортна среща да се излъчват клипове с послания срещу насилието и агресията.

Камелия Николова добавя: „Да бъде предвидено в такива случаи, както е настоящата хипотеза, да бъде забранено на родителя да посещава конкретното спортно мероприятие, примерно 1 година“.

Васил Василев, представителят на БФС казва: „Футболният клуб може да отиде да разговаря с него, защото към футболния клуб ще има санкция и да му каже, случашай: "аз вместо да ви дам пари да правите хореография, така да се каже, вие ми правите магарии. Заради това аз ви вдигам билетите от 20 на 40 лева“.

Пълния репортаж на NOVA може да видите в прикаченото видео!