Как се справя в ситуацията на пандемия най-добрият ни съдия в последните години Георги Кабаков. Пред Gong.bg той разказа за променения си начин на живот след мерките, които правителството взе срещу коронавируса.   
 
"Свободата на един човек е много важна и в тези дни всички си го припомнихме. Голяма част от българите не осъзнават колко е сериозно положението и не спазват указанията. Аз от 10 дни не съм се виждал с родителите си. А имаме традиция поне три пъти в седмицата да ходим на вечеря у тях. Имам още баба и дядо, които са на 80 и 85 години. И тях искам да видя, но знам, че не бива.
 
Защото не съм сигурен дали не нося заразата в себе си и не бих рискувал тяхното здраве. Аз съм от хората, които обичат да спазват ограниченията и забраните", разкрива Кабаков. 
 
Той е учуден и защо много фризьорски салони в Пловдив все още работят. 
 
"Съпругата ми има салон и го затвори. Но явно други чакат да излезе официална забрана и тогава да го направят, тъй като те се издават от всяка област и община. Салоните са сред местата, където има много голяма вероятност от зараза. Да, парите са важни, но те са преходно нещо. Най-важно е здравето, а някои го забравят", не крие яда си реферът.
 
Кабаков има наблюдения и върху ситуацията в Италия, тъй като ежедневно контактува със своя ментор Доменико Месина, който преди години бе шеф на съдиите в своята страна.
 
"Според него положението в Италия е критично най-вече заради подценяване на опасността. В началото никой не приемал насериозно предупрежденията, че може да се стигне до пандемия, въпреки случващото се в Китай. Затова смятам, че у нас се взеха навременни мерки и се надявам това да попречи в голяма степен на разпространението на коронавируса", каза още той.

Георги Кабаков

 
Въпреки ситуацията реферът не е пропуснал и един ден без тренировка.
 
"Тъй като няма забрана да се излиза, аз ходя на един стадион и тренирам. Правя го от 10 дни и винаги съм сам, не съм срещнал досега нито един човек там. Може би защото стадионът не е отворен за всички и не може всеки да влезе. Но на мен това ми е работата - аз трябва да съм готов, когато се поднови първенството. Не мога да си позволя да лежа, независимо дали ще са две седмици или повече. Тренирам и вкъщи - с ластици, коремни преси, изометрия. Иска ли човек - всичко е възможно. Никой не знае кога отново ще има футбол, но трябва да сме готови да се включим, когато стане факт. Притеснява ме липсата на игрова практика, но няма как да се компенсира. Иначе гледам клипове, ситуации", разкрива пловдивчанинът.
 
Този месец българинът трябваше да ръководи мач от плейофите за титлата в Гърция. Заради пандемията от коронавирус обаче това не се случи.
 
"Трябваше да ръководя двубоя между Арис Солун и ОФИ Крит на 7 март. Първо го отложиха с една седмица, а след това спряха първенството. Затова с моите асистентите не пътувахме до Гърция", пояснява той. 
 
Георги Кабаков обаче винаги мисли позитивно и това му помага в живота.
 
"Трябва да виждаме хубавите неща, независимо от сегашната ситуация. На първо място ще посоча времето, прекарано със семейството. Има много хора като мен, чиято работа е свързана с чести пътувания и ангажименти и рядко си остават вкъщи за дълго. Положението сега ни предоставя отлична възможност да сме със семействата си, да се нслаждаваме на времето заедно. Няма нищо по-ценно от семейството и ако някой не го е разбрал - сега има много дни за размисъл и вярвам, че ще го направи.
 
Другото, което ме радва, е подобрената чистота на въздуха и то в пъти. Не само в Пловдив, а и в цялата страна. Това е едно изпитание, което ще ни направи по-силни. Надежда винаги трябва да има", завърши Кабаков.