На 25-ти април на стадион „Трейс Арена“ в Стара Загора ще се проведе второто издание на проекта „БГ футболни проби“, който помага на млади футболисти на възраст от 8 до 22 години да намерят по-лесно своята реализация. Инициативата стартира успешно на 3 март в София, като на игрищата на Национална футболна база „Бояна“ своите умения демонстрират 70 участника и то под ръководството на младежкия селекционер Александър Димитров и Елин Топузаков. 

На първото издание присъстваха скаути от всички водещи български клубове - Левски, ЦСКА, Лудогорец, Локомотив Пловдив, Славия, Ботев Пловдив, Локомотив София, както и скаути от европейски отбори като Арсенал, Наполи, Кристъл Палас и Болоня. Очаква се и в Стара Загора да има скаути на същите отбори.

Зад проекта застават Българският футболен съюз и лично президентът Борислав Михайлов, като по думите на организатора Ивайло Крушарски пред Gong.bg едва 5 минути са били необходими, за да спечели футболната централа като партньор.

- Как се появи идеята за проекта „БГ футболни проби“?

- Това е един английски проект, който се прави от 15 години в Англия. Аз лично съм участвал в този проект, бях скаутиран от него и ме взеха в дублиращия отбор на Уест Хям. Реално скаутът, който мен ме привлече в Уест Хям и понеже аз поддържам и до ден днешен контакт с него – свързахме се, говорихме и той ми предложи да пренесем идеята в България. Реално това е първата държава в Европа, в която се пренася това нещо и затова е уникално за България.

- Какви са целите на този проект в България, тъй като сам знаеш, че нашата футболна действителност е доста особена и сложна?

- Първо да започнем оттам, че в България скаутската мрежа липсва. Ние имаме доста слабо развита скаутска мрежа и оттам тръгва големия проблем. Има много деца, които са в малките населени места, региони и отбори, които никога скаут не ги вижда. След приключване с юношеския футбол те веднага приключват с футбола. Идеята на този проект е да съберем скаутите на всички грандове в България – Левски, ЦСКА, Лудогорец, Локомотив Сф., Славия, Ботев Пд. и Локомотив Пд., плюс нашите партньори от Англия, които ни изпращат скаути на Арсенал, на Кристъл Палас, както и скаути от Болоня и Наполи. Всички тези скаути ги събираме на едно място, провежда се една тренировка, която скаутите наблюдават и търсят таланти. Целта е да помогнем на такива деца и подрастващи футболисти, които не са били забелязани досега поради една или друга причина, защото причините могат да бъдат много. Те да покажат своите качества и да отидат в по-добра школа или академия, да се развиват и, дай Боже, да заиграят сериозен професионален мъжки футбол.

- Дебютното събитие за „БГ футболни проби“ се проведе през месец март в НФБ „Бояна“. Разкажи ни малко повече за него – колко участници имаше там като футболисти? Знам, че там имаше и доста интересни имена като треньори, както и скаути на кои отбори присъстваха на мероприятието?

- Вече се състоя първото събитие на 3-ти март, както каза ти, на базата на националния отбор със съдействието на Българския футболен съюз, за което ние благодарим, че откликнаха така на проекта „БГ футболни проби“ и за това, че ни подкрепят и до ден днешен. Ние, така да кажем, сме под тяхната егида. На събитието треньори бяха Елин Топузаков и Александър Димитров, треньор на младежкия национален отбор. Също така и Стефан Трифонов – Санята, той е треньор на вратарите, също доста известно име в тези среди. Спряхме се на тези треньори, тъй като искаме да бъдат млади, амбициозни и смятаме, че това са едни от най-перспективните български треньори, които ще работят за в бъдеще. Присъстваха доста скаути, може би между 10-15 скаута бяха и както казах – от всички български грандове. Имаше скаути от Италия – Болоня и Наполи, от Арсенал, доста голямо скаутско звено. Имаше 70 участника на това събитие на 3 март и дори ние самите, които организирахме този проект, не очаквахме да има толкова голяма успеваемост от първото събитие. За наше щастие и удоволствие бяха харесани 16 футболиста, които впоследствие отидоха в отбори. Дори за някои от тях се спречкваха отборите да ги вземат. Имаше скаути и на отбори, които ние не бяхме поканили, т.е. вече доста придоби популярност нашият проект във футболния свят и сами проявяват желание да идват. Това е една голяма платформа и поле за изява на млади таланти. Има деца, които сега тепърва ще ходят на проби в Болоня, Италия, като са поканени от този отбор и ние сме щастливи, че толкова много футболисти намериха развитие и ще намерят развитие за в бъдеще.

- Българският футболен съюз и лично президентът Борислав Михайлов подкрепят твоята инициатива. Бързо ли успя да ги убедиш да повярват в теб и в твоята визия за проекта?

- Честно казано – да. В първоначалния разговор с президента на футболния съюз Борислав Михайлов точно 5 минути ми трябваха, за да разкажа за това кои сме ние и какво правим. Той хареса идеята, подкрепи я и каза: „С какво мога да помагам, за да се развива проектът и да помогнем най-вече на българските деца?“. Така че благодарим на президента на футболния съюз за това, че той откликна на нашия проект и за това да помогнем на нашата кауза да дадем поле за изява на българските футболисти и таланти.

- Разкажи ни малко повече за себе си и твоя футболен път. Кой е Ивайло Крушарски?

- Ивайло Крушарски е един футболист, който започва своята кариера в юношите на ЦСКА. След това преминах през доста отбори в България – като започнем от Локомотив София през Спартак Варна, Спартак Плевен, Ботев Враца, Локомотив Горна Оряховица. Преминах през доста отбори в България, играх и в чужбина. Както казах, играх и във втория отбор на Уест Хям благодарение на този проект. Играх и в Тайланд, обиколих доста отбори и събрах доста голям кръгозор и поглед над нещата и имам представа какво може би куца и какво трябва да се промени.

- Предстои второто издание на „БГ футболни проби“, този път в Стара Загора на 25 април. Има ли голям интерес и какво да очакват желаещите да участват?

- Да, има голям интерес към събитието. Както каза ти, то ще се проведе на 25 април в Стара Загора на стадион „Трейс Арена“. Участниците могат да очакват още по-добро издание от това на 3 март, защото тогава видяхме нашите пропуски, които имахме. Смятаме, че сме подобрили организацията още повече, въпреки че повечето от родителите и участниците в събитието на 3 март смятат, че организацията е на европейско ниво, за което ние можем само да благодарим. Ще участват много скаути на едно място, които търсят таланти и да се надяваме да намерим тези таланти и в Стара Загора.

- Вие тепърва тръгвате из България. Какво предстои в следващите месеци?

- Да, тепърва тръгваме из България. Проектът ще обиколи всички големи областни центрове. В следващите месеци предстоят нашите гостувания в Бургас, Варна, Пловдив, Велико Търново и другите големи областни центрове. Целта е да обхванем места и да дадем тази платформа за изява на други деца и родители, които нямат възможност да дойдат до София или до някой друг по-далечен град.

- Традиционно у нас проекти с амбиция и мащаб кат твоя се сблъскват с голямо недоверие. Един би казал: „Какъв е този?“, друг пък би намерил в твоя проект някаква схема за пари. Появиха ли се вече недоброжелателите и как ти се справяш с тях?

- Да, в България „хейтърите“, така да кажем, са доста. Веднага се появиха хора, които казват: „Те лъжат децата, това е новата схема за пари“. Аз лично не отговарям на тези хора, защото аз и моите съучастници в проекта знаем през какво сме минали и колко месеца ни трябваха. Ние работим от шест-седем месеца, за да може да се осъществи това събитие на 3 март. Това са много срещи, много разговори, много пъти ходихме в чужбина, за да убедим скаути на тези отбори да дойдат, защото реално скаутите на големите грандове имат изграден график за девет месеца напред къде да отидат. Реално нашият проект го вкарват във вече направения техен график. Това е един атестат за това колко вярват те в нас. Ние взимаме една минимална такса, която е за участие и която дори не може да покрие разходите за едно такова събитие. Разходите са огромни – за скаути, за билетите им на тези скаути от чужбина да дойдат, за транспорт, хотели и храна. Всичко това го поемаме ние. Общо взето ние, хората, които сме застанали и организираме този проект, сме „на червено“ и го правим един вид като благотворителна кауза. Другото, за което в момента се сещам на прима виста, е, че ние искаме и даваме път на шест деца, които са в неравностойно положение и техните родители нямат възможност да заплатят дори тази минимална такса. Те могат да дойдат, да участват напълно безплатно, за да могат да покажат техните качества. Така че това не е нито схема за пари, нито искаме да лъжем някого. Напротив – даваме една платформа за изява и се опитваме да променим статуквото в българския футбол.

Предоставяме и контакт за връзка с Ивайло и екипа на "БГ Футболни проби":

Телефон: 0885512790, 0878884452

Еmail - bgfootballtrials@mail.com

Facebook - Бг Футболни проби