След финала на есенния дял на Сезон 2017/2018, директорът на Детско-юношеската школа на Нефтохимик Николай Кръстев даде интервю за клубния сайт. 

Вижте какво каза той за постигнатото до момента в „зелената“ школа и очакванията и целите за близкото бъдеще. 

- Г-н Кръстев, есенният полусезон приключи. Доволен ли сте от резултатите на школата до момента?
- Да, доволен съм. Всички отбори се представиха добре през първия полусезон. Показваме израстване и това е видимо. Но, тук е мястото да изкажа разочарованието си от факта, че в детско-юношеския футбол в България все още се набляга на резултатите, за сметка на индивидуалното израстване на футболистите. От фундаментално значение за развитието на децата е да получават достатъчно игрово време и да се обръща подобаващо внимание на всяко едно от тях. 

Напоследък схващането, че трябва да гоним първи места се разпространява широко, включително чрез социалните мрежи. Забелязвам, че колеги треньори се поддават на тази тенденция от страх да не загубят даден мач и  да изглеждат неуспешни като треньори. Много от родителите също се влияят. Насочват децата си към отбори, ориентирани изцяло към резултати и с работеща селекция, където не получават нужното игрово време и не получават възможност да подобрят индивидуалните си качества. Всеки се радва на победите и добрите класирания в малките възрасти - Футбол 5, 7 и 9, но в крайна сметка трябва да се акцентира върху най-важното, а това е децата да играят футбол и да се развиват. Не трябва да бъдат притискани да угаждат на амбициите за победа на треньори и родители. 

В Бургас имаме нагледен пример за подобно отклоняване от истинската цел на детско-юношеския футбол. Конкуренцията между Нефтохимик и градския съперник Черноморец навлезе в измерения, в които става опасна за развитието на децата. Определени хора поощряват и разпространяват този грешен модел. По този начин насаждат омраза, между клубовете, насаждат грешни впечатления у родителите, както и неоправдани очаквания. Всичко това рефлектира единствено върху децата, защото когато дойде времето да стартират в мъжкия футбол става ясно, че е загубено много време за работа с тези деца. И ние, и Черноморец, търсим добро класиране при малките възрасти. Но докато аз съм директор на школата на Нефтохимик няма да позволя заради доброто класиране, да се работи само с напредналите, и само на напредналите да им се дава шанс за игрово време.  Няма и да позволя да се потиска психиката на децата заради нечии болни амбиции за победа. 

Отправям послание към родителите, че е важно детето да е щастливо, да получава игрово време, да тренира на добра материална база и да има треньор, който да му помогне в изграждането на нужните качества, за да успее да осъществи мечтата си и да  бъде готово за живота. 

- Това ли са акцентите, които поставяте в работата на ДЮШ?
- Да, това са. И това е, което отличава школата на Нефтохимик от останалите. Мисля, че сме на прав път, защото се вижда, че имаме възход в школата, както в числеността на състезателите, така и в подобрението на личните резултати на всеки един от тях.

Фокусирали сме се върху това нашите деца да получават достатъчно възможности за участие в официални мачове и турнири. Следим децата, в които виждаме перспектива, но помагаме и на тези, които изостават. Има достатъчно примери за футболисти, които без голям талант, но с много труд, са стигнали до върха. Затова не пренебрегваме нито едно дете. 

Мисля, че сме на прав път и за това имаме най-голямата школа в Бургас. Сега за нас е изключително важен момент и трябва да продължаваме да развиваме и децата си и треньорите. Не случайно в момента Нефтохимик успява да бъде фактор в първенствата. Изключения естествено винаги има, но ние можем да се наречем академия, която развива елитни спортисти. 

- Един от отборите се превърна не само във фактор, а в истински лидер - юношите младша възраст. Как ще коментирате тяхното представяне?
- Смея да твърдя, че успехите които постигат в момента и младшата и старшата възраст на Нефтохимик не са случайни. Те за резултат от тази последователност, за която говоря. През годините треньорите са съумели да дадат нужната основа за тези успехи. Сега те ни задължават да продължаваме да се развиваме и да надграждаме. Целта, която е поставена пред младшата възраст е влизане в Елитна юношеска група до 17 години през следващия сезон. Това е предизвикателство за нас и се надявам, че най-накрая ще постигнем тази цел. От тази възраст вече резултатите вървят успоредно с надграждането на качествата. Само така ще спечелим промоция за елитния юношески футбол. Ако това се случи футболистите ни ще получат още по-голям шанс за израстване, защото ще се състезават на национално ниво, срещу най-силните отбори в страната. Този отбор вече доказа, че там му е мястото. Миналата година спечели бронза на Републиканското първенство. Това, че Нефтохимик се нареди пред отбори като ЦСКА и Левски донесе радост на цялата школа и доказа, че ние не сме посредствена академия, а точно обратното - сред водещите в страната. Това разбира се, пак подчертавам, не означава, че от водещо значение при нас е класирането. Важно е да се съревноваваме с водещи отбори в страната и да сме конкурентоспособни на национално ниво, в основните възрасти - младша и старша. 

- Как ще протече подготовката за пролетния полусезон?
- Заради дейностите по реновиране на базата в „Изгрев“, тренировъчният процес ще бъде по-затруднен и за нас ще е добре да участваме в турнири и лагери извън Бургас. Ще търсим обиграване на съставите във всички възрасти и качествени условия за пълноценна подготовка. Трите най-големи формации - U19, U17 и U16 започват подготовка на 8-ми януари. Те ще тренират в спортния център в „Славейков“ до 2 февруари, след което ще заминат на лагер във Велинград. Наборите 2007 и 2008 ще участват на турнир в Сандански, набор 2006 - в Царева ливада. За наборите 2005, 2009 и 2010 в момента се изготвя програма за подготовка, с нужните контроли на местно ниво. Елитния отбор до 15 години най-вероятно ще замине на лагер във Варна, където ще изиграе контроли с чуждестранни отбори.  

- Какво предстои през новата година?
- Най-важно е подобряването на материалната база. Вече са взети мерки в тази насока, започна ремонта на терените в спортен център „Изгрев“. Когато стане факт вече ще имаме възможност да организираме силни турнири у дома, което ще е огромно предимство за школата и детско-юношеския футбол в града, като цяло. Ще можем тук да играем и домакински мачове и да провеждаме пълноценен тренировъчен процес. През новата година ще продължим да работим върху надграждането на качествата на нашите футболисти. На всеки шест месеца тестираме всички набори, за да разберем какво е физико-техническото им състояние. Ще продължим да работим за подобряване на тактическите способности, чрез теоретични занятия и работа на терена, както и върху менталното развитие. Агресията при децата е голям проблем на обществото. Нашата цел е тя да не се проявява в училище и на улицата, а да се превърне в нещо градивно, чрез спорта.

- Колко от футболистите в U19 ще се подготвят с представителния отбор през пролетния полусезон?
- Около десет момчета ще се подготвят с първия отбор. Но местата им в отбора няма да са запазени. Те трябва да доказват ежедневно, че имат място в мъжкия футбол. Трябва да бъдат достатъчно умни и предвидливи, за да използват шанса, който им се дава, ако искат да направят футбола своя професия. Това е и едно от предимствата на Нефтохимик пред останалите школи - че осигурява такъв шанс на своите футболисти. В момента пред първия отбор има много трудности, но за юношите от школата те се оказват позитиви, защото им дават възможност да запишат игрови минути в професионалния футбол. Мисля, че като клуб успяваме достатъчно добре да интегрираме юношите си в мъжкия футбол.

- Наближават светли празници. Какво ще пожелаете да възпитаниците от школата на Нефтохимик ?
- Разбира се да са живи и здрави, да прекарат весело празниците и да не забравят, че през новата година на първо място за тях трябва да е училището. Ние ще продължим да следим как се развиват в училище и се радвам, че имаме доста отличници в школата. На второ място да се концентрират върху футбола и спортното си израстване. Пожелавам им да живеят пълноценно, да мечтаят и да работят здраво, за да постигат целите си.