Българският футболен съюз (БФС) направи промяна в Наредбата за първенствата и турнирите за сезон 2023/24, която касае аматьорските отбори от Четвърта и Пета лига или иначе казано областните групи. Става въпрос за увеличена бройка на разрешени смени от пет на седем, като целите са няколко, информира официалният сайт на футболната ни централа.
 
През сезон 2023/2024 г. клубовете от Четвърта лига и пета ще имат право на 7 смени, разпределени в не повече от 3 прекъсвания по време на мач, а в протокола за срещата могат да фигурират до 9 резервни състезатели.
 
Промяната вече е сведена до клубовете на съвещанията, които се проведоха. Вчера такова беше направено в София-град, където има промени в структурите на първенствата. Днес това се случи и в Пловдив, където регионалната "А" областна група е една от най-силните в страната.
 
Председателят на ЗС на БФС Пловдив - Огнян Златков, информира, че от новия сезон и отборите от четвъртото ниво на футбола ни ще бъдат част от регистъра на електронното първенство, което им позволява да вписват футболистите и треньорския щаб по електронен път и им осигурява допълнителни улеснения от административно естество. Същата новост беше оповестена и ден по-рано в столицата, като е изрично подчертано, че съставите в регионалните групи трябва да бъдат до 26 човека поради невъзможността от техническа гледна точка на софтуера и придържане към правилата за отборите от по горните нива на футбола.
 
Координаторът на пловдивската зона Атанас Узунов отправи препоръки към комплектоването на екипировката на клубовете от тази знакова за футбола в Югоизточна България аматьорска група.
 
По време на организационната среща бе изтеглен и жребият за новия сезон, който разпредели 20-те клуба в два потока по 10, и бяха уточнени датите от календара за провеждането на 18-те кръга от първия етап на първенството.
 
Недирижираният жребий разпредели в различни подгрупи двата пловдивски отбора, както и двата клуба от община Първомай - Градина и Борислав. На територията на община Садово ще се играят мачове и от двете подгрупи - Спартак Болярци се падна в Първа подгрупа, а Садово и Марица Милево ще се подвизават във Втора. Жребият обаче събра в Първа "А" областна подгрупа всички тимове от община Калояново - Чернозем, Дълго поле и Житница. Регламентът за провеждането на шампионата остава непроменен, включително баражът между третия и седмия в крайното класиране на Първа и Втора група от втората фаза. Първенството в пловдивската „А“ ОФГ стартира през уикенда 19-20 август.
 
В София-град първенството ще се проведе в А група с 16 човека, а също така и в две Б групи – север и Юг. Северната група е с 9 отбора, а южната с 10.
 
Усилията на БФС като цяло са насочени в максимално доброто структуриране на аматьорските групи, за да се елиминират клубове без ясно финансиране, структура и добри терени в подножието на трета лига.