Наставникът на ПФК Черно море и на националния отбор на България по футбол Илиан Илиев бе награден днес от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов за доказан професионализъм и изключителни заслуги в областта на спорта. Началникът на отбраната, адмирал Емил Ефтимов, също отличи Илиев за приноса му и високите резултати във футбола. Треньорът получи предметни награди.

Тази година Черно море постигна такива резултати, които от дълги години футболната общественост във Варна е чакала, заяви Запрянов, визирайки втората позиция, на която "моряците" финишираха в първенството, като за първи път в историята си се окичиха със сребърните медали.

Ако има нещо общо между министъра на отбраната и старши треньора на националния отбор по футбол, то е, че българската футболната общественост очаква от старши треньора да издигне нивото на българския футбол, да класира напред българския отбор в състезанията, които се провеждат на европейско и световно ниво, а от министъра на отбраната българската общественост очаква да развива и изгражда модерна армия, която да е конкурентна на армиите в Европа и света, коментира Запрянов.

Министърът пожела успех на Илиев и подчерта, че българската футболна общественост очаква резултати и от клубовете, и от националния отбор.

Илиан Илиев служи в редиците на Военноморските сили в базата във Варна от 1986 до 1989 г., обяви адмирал Ефтимов. Службата в Българската армия учи на постоянство, отдаденост и лоялност, които са толкова нужни и в спорта. Аз съм убеден, че годините, прекарани във ВМС, от Илиан Илиев са изградили в него характер, създали са качества, които са приложими в сегашната му дейност и в голяма степен допринасят за неговите успехи, заяви началникът на отбраната.

Спортната дейност в Българската армия е основна форма на поддържане на физическата подготовка на военнослужещите и подпомага за изпълнението на колективните задачи, каза адмирал Ефтимов. Успехите, които постигнахте, заслужават адмирации, надявам се тази трансформация да продължи и в националния отбор, добави още адмиралът.

Наградата е на всички хора, с които работя в Черно море и националния отбор, каза Илиан Илиев. Ако не бях преминал през корабите, Българската армия, Военноморските сили, със сигурност не бих постигнал тези резултати като футболист, посочи той. Илиан Илиев, на свой ред, подари по една футболна фланелка на министъра на отбраната и на началника на отбраната.