Най-добрата футболна съдийка у нас - Християна Гутева, дада специално интервю за Gong.bg, в което разкри тънкостите на това да бъдеш успешен арбитър. 

31-годишната блондинка сподели за своя опит като съдия както по българските, така и по международните терени. Гутева говори и за предизвикателствата и целите пред нея в съдийството, за това какво е отношението към жена арбитър, а също така отправи и предизвикателство към младите момичета, които се интересуват от футбол, и имат желание да се занимават със съдийство. 


Привет, много ми е драго да се запознаем, как си?                        

Привет, благодаря за поканата, много добре се чувствам. Както винаги, на любимо място, на терена, още по-добре.

Намираме се в края на сезон 2021/2022. Каква е твоята лична равносметка за тази кампания?

Мисля, че беше успешна за мен. Истината е, че колкото човек напредва във всяко едно начинание е жаден за още и още. Като всяко друго нещо, постигайки нещо, не може да бъдеш доволен. Така и аз в общи линии. Нямам търпение за нови предизвикателства и още мачове.

Ти се утвърди като четвърти съдия и асисент-ВАР през изминалия сезон в efbet Лига, а през изминалия уикенд направи своя дебют и като ВАР-съдия. Какви са спецификите и предизвикателствата в това да си във ВАР-буса и да си ВАР-рефер?

Като нещо сравнително ново в съдийството, защото всички сме свикнали в традиционния вид на съдийството, в последните години виждаме накъде отиват нещата и видеоарбитража навлиза с пълна сила и е в абсолютно всички първенства. За нас също е сравнително ново, но активно и постоянно минаваме през обучения, освен първоначалното такова, и се усъвършенстваме, така че да сме на едно изключително добро ниво.

Християна Гутева

източник: Gong.bg

Начело на съдийската комисия вече от няколко месеца е Виктор Кашай. Рефер, с международно реноме, който е водил мачове на възможно най-високо ниво. Какви съвети ви дава той на вас като съдии и на теб лично?

Един съдия, за да бъде голям арбитър и да стигне до изключително високо ниво във футбола, преди всичко той трябва да е много сериозна личност и да има авторитет. Той е бил такъв не само на терена, доказвайки го със своите успехи, но и такъв като ръководител. Получаваме изключително ценни съвети и все пак от човек, който недотолкова отдавна е бил сред нас, така че е много навътре в материята. Изключително близко е до нас, комуникираме по много и различни начини. Чувстваме неговата подкрепа.

През есента ти беше начело на българска съдийска бригада, ръководила мач от Шампионската лига при жените. Мачът беше в Лондон – Челси срещу Сервет Женева. Какви са спомените ти от този сблъсък?

Получи се един доста оспорван двубой. За мен беше наистина много, много приятна емоция и хубав спомен и да се надяваме, че това ще бъде само началото на едни мои много дълги и може би стъпки напред в моето развитие. Едно добро начало, надявам се все по-често да се случва не само с мен, но и с други мои български колеги и колежки.

Докато сме на вълна финал Шампионска лига при жените, кой ще бъде победителят в тазгодишния финал – Барселона или Олимпик Лион?

Както вече в небрежен разговор преди това коментирахме, женският футбол доста се развива, изравняват се силите. Мисля, че ще е доста интересен финал и го чакам с нетърпение. Малко и по-нетрадиционно ще кажа Барселона, въпреки че в исторически план Олимпик Лион знаем, че е по-напред в броя титли.

Християна Гутева

източник: Gong.bg

Сега ще свалим малко футболното ниво и ще се върнем в България – във Втора и Трета лига, където ти в последно време си ръководила доста напечени сблъсъци. Кой е мачът, с който най-ярко си спомняш, че ти е създал по някакъв начин трудности или напрежение или атмосферата е била по-необичайна?

Истината е, че доста мачове се събраха. Един конкретен мач не мога да назова, а това е хубавото на съдийството, че винаги има с какво да те изненада, някой път и в негативен план. Колкото мачове и ситуации да са минали през ръцете ти, винаги има може да се случи нещо извънредно, било то на терена, било то включвайки публика, понякога и външни лица и агенти. Предизвикателствата са много и постоянно. Никога не мога да кажа, че това нещо може да ми омръзне.

Едно от тези предизвикателства, така го кажем, има отношението и традиционния предразсъдък към жените във футбола. Подобрява ли се това отношение от страна на футболисти, публика, ръководители и прочие към вас - съдиите дами?

Абсолютно убедено мога да заявя, че да. Чувствам го конкретно към мен. Може би с това, че с това се повече футболисти, треньори, отбори и т.н. започват да ме познават е една от причините. Но също така, сигурна съм, че виждайки в световен план и в европейския футбол присъствието на жени на терена стана като нещо нормално, а не като изключение. Ако един човек може да се представя на съответното ниво и да покрива съответните физически и останали нормативи, защо да не получи шанс, както във всички останали професии. Не виждам да има пречка. Мисля, че хората започнат да свикват с идеята и искрено се надявам това да отвори врати за нови желаещи млади момичета да се занимават с това хоби, професия, зависи кой как го тълкува.

Повишава ли се интереса на подрастващите момичета към футбола и по-конкретно към футболното съдийство, тъй като то е доста специфично и не е за всеки?

Не мога да бъда категорична. Мисля, че има някаква положителна тенденция, макар и не огромна. Искрено се надявам в следващите курсове, които се задават, защото всяка година в град София се организират по два курса, призовавам момичетата, които имат интерес към футбола, да опитат, да видят как е. Никой не знае. Аз конкретно за себе си, винаги съм знаела, че искам да съм съдия. Невинаги, но от ранна възраст – тийнейджърска. Някои момичета малко по случаен път влизат във футбола и им става нещо много водещо в живота. Като всяко друго нещо човек не трябва да бъде предубеден. Призовавам младите момичета, които имат интерес към футбола, когато се организира такъв курс, да се опитат. Няма нищо лошо да се опита.

Християна Гутева

източник: Gong.bg

Кой те слуша повече на терена – мъжете състезатели или жените футболистки?

Това също е доста спорен въпрос. Мисля, че стандартно и пак зависи от съдията преди всичко. Не мога да кажа жените или мъжете. Някои път мачовете те изненадват. Но това, от което аз лично съм доволна, от моите усилия, които влагам в тази посока, е, че успявам да се справям равнопоставено и с мъжете, и с жените, което считам, че е супер.

Колко близо до дебют е Християна Гутева като главен съдия в efbet Лига?

Не мога да кажа по никакъв начин, със сигурност, но искрено се надявам този момент да наближава и да споделя, че колкото и за някои хора леко комично да звучи, това е било мечтата на едно младо момиче, в случая мен, да стигна до най-високото ниво в българския футбол. Мечтите може да се сбъдват.

Какви са целите ти във футболното съдийство? Очевидно това е една от тях?

От началото на моята кариера това беше главната ми цел. Апетитът идва с яденето. Могат да се появят още повече предизвикателства. На международната сцена имам какво още много да постигна, да работя и да просперирам. Не се съсредоточавам само върху там, където трябва да отида, а върху работата, която трябва да свърша преди това.