Вратарят на румънския Астра Гюргево даде специално интервю за Gong.bg. В момента стражът е в България и спазва стриктно инструкциите на властите и си стои у дома във Варна. Той ни разказа за престоя му в Астра и сподели, че тимът има реален шанс да спечели титлата. Бившият вратар на Черно море и ЦСКА сподели разликите между румънския и българския футбол.

„Спортувам в дома си. От клуба всеки ден ни пращат програма, която да изпълняваш и стриктно я изпълнявам. Преди да излязат тези забрани за спортуване на открито, излизах да тичам. Намирах начин за тренировки“, заяви Китанов.

„Казаха ни, че на 16 април ще подновим тренировки и след месец би трябвало да се поднови първенството. Това са казали от Румънския футболен съюз. Но, доколкото знам ситуацията и там не е добра и не знам дали няма да се удължи този срок“, добави още той.

„Целта пред Астра е да се класира за европейските клубни турнири. Минимумът е да сме поне в тройката. Шест точки от лидера Клуж не са кой знае колко, наваксват се, така че имаме пълните шансове да се борим да станем шампиони“, каза вратарят.

„Имаше треньорска смяна на клуба и дадоха шанс на моя колега. Той се възползва от случая. Знаете, че при нас вратарите е малко по-сложно и когато единият захапе, другият чака своята възможност. Нищо фатално не е станало. Продължавам да тренирам и мисля, че съм в добро състояние“, сподели Китанов.

„Нивото в Румъния е малко по-добро от това в България. Това се дължи на няколко неща. Това е лично мое мнение. Играе се по-отворен и по-динамичен футбол, получава се зрелище за феновете, вкарват се повече голове. Трудно мач завършва 0:0. Изостават от нас тактически. Забравят за това нещо. Много пъти се играе атака за атака и забравят за тактическите указания. В България сме на по-добро ниво“, добави още той.

„От гледна точка на стадионите са много по-добре от нас, защото има поне 5 съоражения, които могат да приемат големи мачове“, заяви Китанов.

„Не ми трябваше много време за адаптация, защото румънците имат сходен манталитет с нас. Може би трябваше повече време към футбола, защото е малко по-различен. Не мога да говоря румънски, но започнах да го разбирам, особено футболните термини“, каза вратарят на Астра.

„Разговарях с Пламен Илиев. Преди време в едно интервю споменах, че са се допитали до него за мен. Той беше казал изключително добри неща, за което съм му много благодарен“, добави още той.

„Мисля, че имаме шанс за Европейското първенство, след като не срещаме някакви суперсили във футбола. Ако си повярваме и бъдем всички обединени, имаме реален шанс да се справим с това предизвикателство и да отидем на голям форум“, каза Китанов.